Rok 2011 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2011

Foto + komentáře

17. 09. 2011 Západní  Krkonoše: Mísečky - Harrachov

Klub českých turistů-odbor Jablonné nad Orlicí uspořádal další z akcí ročního programu- autokarový zájezd. 17.9.2011 do Západních Krkonoš. Zúčastnilo se 50 turistů , 2/3 členů KČT , zbývající část nečlenové.Cestovali jsme autokarem Miroslava Kyllara, který sám bus řídil k naší plné spokojenosti.
Turistický  výšlap začal na Horních Mísečkách,pokračoval přes Vrbatovu boudu na Zlatém návrší, kolem mohyly Hanče a Vrbaty , přes Růženčinu zahrádku na severním úpatí hory Kotel 1435 m n.m.,sedlem mezi Kotlem a Lysou horou  na Dvoračky 114O m n.m.V novém hotelu Štumpovka jsme poobědvali a odpočinuli.Příjemně nás překvapila architektura stavby / převážně dřevěný objekt /, kapacita restaurace a dobrá obsluha. Dále naše cesta vedla přes lyžařské sjezdové tratě z Lysé hory na Ručičky , Studenov na Čertovu horu nad Harrachovem. Z vrcholu jsme sestoupili po sjezdovce a areálem lyžařských můstků do města.
Celkem jsme urazili cca 18 km. Z Harrachova jsme odjeli po 17 hod. Počasí nám přálo, bylo podařené
Babí léto. Zájezd se vydařil.

Krátký Jar.
______________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

03. 09. 2011 Vyhlídkové vrcholy

Klub českých turistů – odbor Jablonné nad Orlicí uspořádal  3. září 2011 35. ročník turistického  pochodu Vyhlídkové vrcholy.
Po předchozích ročnících, kdy nepřálo počasí a tím byla ovlivněna i účast turistů, rozhodli jsme se pro organizační zlepšení akce.
Přesunuli jsme start a cíl pochodu do prostor koupaliště – objekt na koupališti je nejen svou architekturou zajímavý, ale je  zde i bufet s občerstvením. Dále jsme rozšířili nabídku tras o Pohádkovou cestu  pro rodiče s dětmi. Pohádková cesta vedla do Hradisek, dále Edenem  a částečně městem zpět do cíle. Celkem bylo 10 zastavení,  na kterých musely děti plnit různé  úkoly. Trasu  absolvovalo celkem 114 rodičů a dětí.  Turistických tras  v délce 10, 19 a 28 km se zúčastnilo 93 turistů a na kolech  projelo trasy 30-70 km 31 cykloturistů.  Účastníkům z Jablonného bylo 165.  Celkem se Vyhlídkových  vrcholů zúčastnilo 275 turistů  včetně pořadatelů.
Úspěch letošního ročníku byl  ovlivněn  i krásným počasím. V příštím roce se 36. Vyhlídkové vrcholy uskuteční  1. září rovněž na koupališti. Výbor odboru KČT děkuje všem, kteří se podíleli na organizaci a také všem, kteří se akce zúčastnili. Naše poděkování patří pracovní skupině projektu „Jablonné pro rodiny“ Město Jablonné nad Orlicí, která nám  poskytla finanční  dotaci.

Výbor odboru KČT
Jablonné nad Orlicí
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

13. 08. 2011 Bystřecké kilometry
 

Po ranním dešti  se vyčasilo a tak jsme vyrazili na Bysrřecké kilometry. Start byl v restauraci U Špičáků odkud vycházely všechny trasy. Naše zvolená trasa vedla k znovu nalezeným Čertovým schodům, dále mezi poli, okolo Buku a do cíle ke Špičákům. Celá trasa měřila 5 km a byla určená pro rodiny s dětmi a náš vnouček Vítek ušel skoro celou trasu. I takto krátký pochod v pěkné přírodě se nám líbil.  
Bystřeckých kilometrů se zúčastnilo z KČT Jablonné n. O. jen pět turistů. Khol Antonín si zvolil jednu z cyklo tras a my ostatní Hela Černohousová, Petr Černohous, Vítek Černohous a Olda Černohous jsme šli pěší trasu.

Zapsal: Oldřich Černohous
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

06. 08. 2011 Posázaví a Velký Blaník

Zájezdu se zúčastnilo 40 turistů. Nejdříve jsme navštívili hrad Český Šternberk. Prohlídka hradu s průvodkyní byla zajímavá. Pozoruhodné je, že hrad od svého vzniku v roce 1241 patřil vždy pánům ze Sternbergu. Na hradě dnes bydlí poslední majitel Zdeněk Sternberg.
Dále naše cesta vedla k úpatí hory Velký Blaník nedaleko obce Louňovice. 2,5 km výstup patří mezi středně obtížné. Velký Blaník je bájný vrch opředený pověstí o tajemných rytířích. S místem je spjato mnoho historických i kulturních událostí. Inspiraci pro svá díla zde našli např. Klicpera, Tyl, Smetana, Mařák a další. Z Blaníku byl rovněž roku 1868 dovezen základní kámen ke stavbě Národního divadla. Na vrcholu hory ve výšce 632 m. n. m. je dřevěná velmi dobře udržovaná rozhledna ve tvaru husitské hlásky z roku 1941. Architektonicky podobné jsou u nás ještě rozhledny Hýlačka u Tábora a nám dobře známá Rozárka v Žamberku.
Naše pěší cesta vedla z Blaníku do obce Kondrac. Odpoledne tu pořádalo Radio Blaník slavnost s výstupem na horu Blaník. Za zmínku stojí naše návštěva v kostele Sv. Bartoloměje, ve farním muzeu a ve vyhlášené restauraci u Matoušků.
Náš výlet jsme zakončili návštěvou obce Ratměřice. Shodou okolností jsme navštívili obec, která získala v roce 2010 republikový titul Vesnice roku. Důvodem naší návštěvy byla přírodní zajímavost. V místním zámeckém parku rostou dva sekvojovce, které zde nechal vysadit hrabě Chotek před cca 150 lety. Stromy pochází z Kanady. Jsou zdravé, dosahují výšky cca 45 metrů a jsou nejvyšší v naší republice.
Díky Miroslavu Kyllarovi jsme se vrátili domů spokojeni a bohatší o další zážitky.
Zájezd organizovali členové výboru našeho odboru - Kosková Zdeňka, Scholz Gunter, Krátký Jaroslav.

Zapsal: Krátký Jar.
__________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________

31. 07. 2011 Neuskutečněný výlet

Výlet měl být z Mezivrší přes Peticestí, Zakletý, Říčky v O. h., Julinčino údolí, Hamernice most a Rokytnice v O. h.
Příčiny neuskutečnění výletu byl déšť, který již trval druhý den. Přesto se na autobusovém nádraží sešlo několik odhodlaných turistů. Po vzájemné domluvě se na místě srazu výlet zrušil.
Tuto neděli pršelo cca do 16 hodin.

Přítomní turisté: Anna Fajtová, Helena Krátká, Helena Černohousová, Gunter Scholz, Jaroslav Krátký a Oldřich Černohous.

Zapsal: O. Černohous

_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

17. 07. 2011 Jeseník a okolí

17.července 2011 se uskutečnil další z výletů podle ročního programu akcí. Tentokrát jsme navštívili Město Jeseník a okolí. Celkem se zúčastnilo 23 turistů. Cesta vlakem je dnes náročnější ale vše nám vynahradilo krásné počasí , pěkné výhledy na okolní hory ,na vlastní město Jeseník a jeho okolí.
Nejdříve nás cesta zavedla na Certovy kameny 693 m n.m., kde je pěkná restaurace a v její blízkosti je ze skalního ostrohu krásná vyhlídka na široké okolí včetně polské nížiny.
Celkové převýšení na denní trase bylo cca 400 m ale nejvíce jsme jej pocítili při  l,5 km výstupu  k rozhledně na Zlatém Chlumu ve výšce 875 m.nm.Dobrý dojem z udržované rozhledny a jejího okolí umocnily nádherné výhledy.Rozhledna byla vybudována v r.1899.
Dále naše cesta vedla na Křížový Vrch , který je vyhledávaným místem turistů , lázenských hostů ale i místních obyvatel. V provozu je útulná restaurace ,která se současně rozšiřuje novou přístavbou . V blízkosti je kostelík Sv.Anny.
Z Křížového Vrchu jsme sestoupili kolem pomníku / sousoší / zakladatele zdejších lázní Vinzenza Priessnitze 1799-1851 do města Jeseník.
Celkem jsme na celodenním putování urazili cc 12 km.
Pro zajímavost uvádím , že jsme si tímto výletem připomněli návštěvu stejných míst před 6-ti roky. Tehdy jsme uskutečnili výlet rovněž  l7.července  v roce 2005. Na Zlatý Chlum jsme přišli z Revízu.

Zapsal  Jar.Krátký
_________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky