Rok 2012 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2012

Foto + komentáře

01. 12. 2012 Ukončení sezóny

Za jasného slunečného počasí a dobré viditelnosti jsme se vydali ve 13:30 hod. přes Cikánský kopec do Bystřece na ukončení turistické sezóny do restaurace U Špičáků, kde jsme vzpomínali na uskutečněné akce.
Návrat byl v 17:30 hod., zúčastnilo se  29 turistů a trasa měřila asi 9 kilomerů.

Akci vedl: Josef Javůrek



___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

11. 11. 2012 Letohrad a okolí










_______________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________

28. 10. 2012 Potštejn - Modlivý důl - Potštejn

Potštejn - Velešov – Kapraď – Proruby – Polom – Modlivý důl – Vochtánka – Potštejn
Sraz turistů byl na nádraží ČD Jablonné nad Orlicí. Jelikož bylo ráno na-sněženo a teplota pod nulou, se sešli jen 4 turisté. Po příjezdu do Pot-štejna, kde bylo sněhu ještě více než v Jablonném n.O., jsme se stavili na kávě v cukrárně na náměstí. Poté jsme vyšli na plánovanou trasu okolo hradu Potštejna. Nejdříve jsme vystoupili na málo známou zříceninu hra-du Velešov. Po výhledech do okolí jsme pokračovali na další vrchol zvaný Kapraď, odkud je výhled na hrad Potštejn z ptačí perspektivy, protože Kapraď je o hodně výš než hrad Potštejn. Kapraď byla nejvyšším bodem na této trase (529 m nad mořem). Bylo z ní také vidět na druhou stranu, kde je např.poutní místo Homole a za dobré viditelnosti i Kunětická hora. Po krátké zastávce jsme pokračovali dále přes malé vesničky Pro-ruby a Polom. Z Polomu jsme se už vraceli po zelené turistické značce do Modlivého dolu, dále přes Vochtánku do Potštejna. Po prošlé trase jsme se občerstvili v hotelu Slávie. Zpět do Jablonného n. O. jsme přijeli v 15 hodin.
Délka trasy 13 km s převýšením 220 m.
Účastníci: Fajtová Anna,ing.Gogela Jiří,Černohousová Helena,Černohous Oldřich
Počasí: ráno -1 st., odpoledne nad nulou, zataženo chvilkami polojasno.

Pochod vedl Černohous Oldřich
______________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

06. 10. 2012 - 36. pochod Slováckými vinohrady

Podle ročního programu akcí našeho odboru KČT se 20 turistů zúčastnilo výše uvedeného pochodu. Počet turistů byl limitován možnostmi cenově přiměřeného ubytování v Hodoníně. V den pochodu bylo nádherné babí léto. Zvolena byla nejdříve 16km trasa se startem v Hodoníně, dále přes Dolní Bojanovice, Josefov, Nechory do Prušánek. Trasu jsme si v průběhu pochodu prodloužili, z Dolních Bojanovic přes Starý Poddvorov k rozhledně Na Podluží do Nechor a Prušánek. Po cestě bylo mnoho možností k zastavení, které jsme plně využívali. Nabídek bílého a červeného burčáku, vína, jídla všeho druhu, bylo nepřeberné množství. Cesty mezi vinicemi nejsou pro nás až tak běžné, o to více však zajímavé. Z rozhledny Na Podluží byl krásný rozhled na Slovácko. Někteří z nás se vraceli z pochodu do Hodonína autobusem z Prušánek, další vlakem z Moravské Nové Vsi. Příjemné bylo večerní posezení po celodenním putování v restauraci U Kunců, ve které se v minipivovaru vaří Hodonínský Švihák. Polovina našich turistů si v neděli 7.10.2012 prohlédla lázně Hodonín a přístav na řece Moravě. Počasí se zhoršilo, soustavně pršelo. Po obědě jsme z úspěšného výletu odjeli vlakem přes Přerov a Olomouc domů.
Akci organizovala Zdeňka Kosková.
_______________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________

30. 09. 2012 Pochod okolo Klášterce nad Orlicí









________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________

04. 08. 2012 Zájezd Východní Krkonoše

4.srpna 2012 uspořádal náš odbor Klubu českých turistů podle ročního programu zájezd do nejvyšších českých hor – Krkonoš. Zájezdu se zúčastnilo 40 turistů.
Naše cesta vedla do Janských Lázní, počátku našeho putování po Krkonoších. Kabinovou lanovkou jsme překonali výškový rozdíl na Černou horu – 1299 m n.m. Po červené turistické značce jsme sestoupili kolem hotelu Černá bouda do sedla pod Kolínskou boudou. Poté jsme se krátce zastavili u Kolínské boudy. Bouda je v pěkném stavu včetně upraveného okolí. Cesta dále pokračovala na Lučiny kolem Pražské boudy, boudy Oddech a Mír k Lesní boudě. Doposud byl terén pro turisty přívětivý. Od Lesní boudy začíná stoupání na Liščí horu – 1363 m n.m. Sluníčko neúprosně pálilo do zad, minuli jsme Lyžařskou boudu a ve 12.20 hod. jsme dorazili k chalupě Na rozcestí – 1349 m n.m. Po 10,5 km cestě  jsme na této významné křižovatce turistických cest odpočinili a poobědvali. Z nabídky chutných jídel nás zaujal nezvykle velký kynutý knedlík s borůvkami a borůvkovou polevou.
Pokračovali jsme na zbývajících 9,5 km do Špindlerova Mlýna. Sestupovali jsme horskými loukami kolem Klínových bud až k boudě Na Pláni – 1194 m n.m. Při kratším zastavení si někteří z nás pochutnali na borůvkovém koláči. Jak je vidno, borůvkové pokrmy k horám vždy patřily a nabízí se dnes jako pochoutka pro turisty.
Závěrečná část naší cesty vedla dále po zelené tur.značce přes lyžařský areál Hromovka do Svatého Petra a dále do centra Špindlu. Část našich turistů se svezla z Pláně lanovkou dolů.
Celou cestu jsme vnímali krásné výhledy na naše nejvyšší hory ale i do vzdálenějšího vnitrozemí. Počasí nám opravdu přálo. Na prohlídku Špindlerova Mlýna jsme si rezervovali asi 2 hod.
Odjeli jsme v podvečer v 19 hod.příjemně unaveni. Do Jablonného n.O. jsme dojeli po 21 hod. Tentokrát nás bezpečně vezl Karel Čada z Těchonína.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
_________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________

14. 07. 2012 Zájezd Helfštýn

Dne 14.7.2012 uspořádal Odbor KČT v Jablonném nad Orlicí autokarový zájezd do oblasti Moravské brány. Zúčastnilo se 41 turistů. Odjeli jsme v 6.00 hod. z Jablonného nad Orlicí autobusem firmy Kyllar. Cesta vedla přes Lanškroun, Mohelnici, Olomouc, Lipník nad Bečvou pod hrad Helfštýn. Hrad je jeden z nejrozsáhlejších ve střední Evropě s údajně nejdelšími hradebními zdmi na území ČR. Nejvěhlasnější akcí je každoroční mezinárodní setkání uměleckých kovářů HEFAISTON. Soustavně probíhající rekonstrukční práce směřují k tomu, aby se Helfštýn stal světově respektovaným centrem uměleckého kovářství.
Po hodinové prohlídce hradu a krátkém občerstvení jsme se vydali na 12ti kilometrovou pěší trasu do lázní Teplice nad Bečvou. Asi polovina cesty vedla po vrstevnicové cestě na úbočí pahorkatiny, odkud byly pěkné výhledy do Moravské brány. Moravská brána je odpradávna významnou komunikační spojnicí Moravy a Slezska, v celoevropském pohledu pak spojuje Pobaltí se Středomořím. Je zde vedena jedna z prvních a nejdůležitějších železničních tratí Habsburské monarchie. Dnes je to druhý tranzitní železniční koridor. Protisměrně Moravskou bránou protékají řeky Bečva a Odra – prochází tudy hranice jejich povodí.
Druhá polovina pěší trasy vedla přes hřeben pahorkatiny k místu „Nad Jezírky“ (400 m n. m.) a dále převážně sestupem k místní části Teplic nad Bečvou – Zbrašov. Z této závěrečné části cesty byly pěkné výhledy na Hostýnské vrchy a na východě na Beskydy s Lysou horou.
Oběd v restauraci Aragonit byl zaslouženou zastávkou a odpočinkem. Před 16. hodinou jsme se pěšky přesunuli ke Zbrašovské aragonitové jeskyni. Jestli nám do této doby přálo počasí, tak jsme rádi od restaurace použili deštníky. Prohlídka jeskyní byla zajímavá. Východ z podzemí ústí na nábřeží řeky Bečvy u termálního pramene. Prošli jsme centrem lázní, v kterých se léčí srdečně cévní stavy s důrazem na prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod a stavy klientů po kardiochirurgických výkonech.
K naplnění celodenního programu zbývala návštěva Hranické propasti. Protože mírně pršelo a navíc i únava sehrála své, na prohlídku asi 1 km vzdálené propasti se vydala asi polovina účastníků zájezdu. Hranická propast je nejhlubší dosud prozkoumanou v ČR. Z povrchu je viditelná 60timetrová skalnatá prohlubeň. Pod ní je propast zatopena vodou. Autobus na nás čekal u nádraží v Teplicích nad Bečvou.
Kolem 18. hodiny jsme za deště opouštěli území Moravské brány a po 20. hodině jsme přijeli do Jablonného nad Orlicí.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

03. 06. 2012 Mezivrší – Říčky – Julinčino údolí – Pěčín

Délka trasy: 19 km
Vedl: Černohous Oldřich
Zúčastnilo se 8 turistů: Černohous Oldřich, Černohousová Helena, Chládek Josef, Chládková Jana, Khol Antonín, Javůrek Josef, Fajtová Anna, Gregorová Ludmila
Z Jablonného n.O. jsme jeli cyklobusem na Mezivrší. Odtud jsme pokračovali po turistické značce přes Pěticestí a Zakletý (nadmoř. výška 991 m) do Říček v Orl.hor. v Říčkách jsme si prohlédli místní muzeum. Po obědě v místní restauraci jsme pokračovali Julinčiným údolím přes Hamernici do Pěčína. Do odjezdu cyklobusu nám zbyla chvilka času na občerstvení v místní restauraci. Cyklobusem jsme odjeli do Doudleb nad Orlicí, kde jsme přestoupili na vlak do Jablonného n.O.
Ušli jsme celkem 19 km. Počasí bylo polojasné, v odpoledních hodinách přišla dešťová přeháňka.

Zapsal: Černohous Oldřich
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

19. 05. 2012 Broumovsko
 
Odbor KČT v Jablonném nad Orlicí  uskutečnil podle ročního programu turistických akcí autokarový zájezd na Broumovsko a do polského Klodzka. Zájezdu se zúčastnilo 42 turistů,převážně členů odboru KČT.
Odjeli jsme z našeho náměstí v 6.00 hod.ráno a dále pokračovali po trase Vamberk, Vamberk, Rychnov nad Kněžnou, Nové Město nad Metují, Náchod.
První naše zastavení bylo v bývalých lázních Běloves(dnes místní část města Náchod).  V minulém roce 24.července 2011 byl zde otevřen po rekonstrukci „prameník“ nad Jakubovým pramenem minerální vody „IDA“, která byla dříve na trhu. Po krátkém odpočinku a načerpání minerální vody jsme odjeli přes Hronov do Police nad Metují. Pro celkovou naši orientaci jsme objeli poličské náměstí a přejeli cca 6 km do obce Slavný, našeho výchozího místa pěší trasy po Broumovských stěnách. Nádherné počasí umožňovalo krásné výhledy po celé 6 km trase na turistickou chatu „Na hvězdě“. V dálce jsme viděli zasněžené nejvyšší části Krkonoš, dále blízký Ostaš a výhled na broumovské kotliny z nejvyššího bodu naší vrcholové trasy Supího koše 702 m n.m. Další výhled byl na Javoří hory- Ruprechtický špičák, Broumov, Meziměstí, v dálce Orlické hory a na polském území Soví hory. Za zmínku stojí i mnoho bizarních pískovcových útvarů s označením po celé trase.
Na Hvězdě je barokní kamenná kaple ve tvaru hvězdy vystavěna v r. 1733 K.I.Dientzenhoferem a dále krásná dřevěná chata  ve švýcarském horském stylu.Po občerstvení jsme sestoupili pod zalesněný hřeben stěn k restauraci Amerika, obec Křínice, kde na nás čekal autobus.
Po cca 6 km jsme se zastavili na okraji města Broumova u hřbitovního kostela z roku 1449, který je nejstarší dochovanou dřevěnou sakrální stavbou ve střední Evropě. Poté nás čekala prohlídka benediktinského kláštera blízko Broumovského náměstí. Klášter z poloviny 14. století byl v letech 1728-1733 barokně přestavěn architekty Dientzenhoferovými.
Po procházce středem města jsme v 16 hodin odjeli do polského Klodzka. Zde jsme navštívili několik zajímavých historických objektů a míst. V gotickém chrámu Nanebevzetí Panny Marie- jedna z největších svatyň země Kladzké z roku 1344-1390,je pohřben arcibiskup Arnošt z Pardubic (zemřel roku 1364).
Na náměstí je největší budovou radnice v novorenesančním stylu. Prošli jsme kamenném mostě s barokními sochami. Most je srovnáván s Karlovým mostem v Praze hlavně co se týče doby vzniku (1281-1390). Pro zajímavé srovnání – stavba Karlova mostu započala v roce 1357 a byla dokončena v 15.století.
Dolní část byla poničena poslední povodní v roce 1997. Podměstím protéká Nisa Kladzká ( staré rameno). Dnes je celá část upravena. Poslední naší zastávkou po historických zajímavostech  města byl kostel Matky Boží Růžencové spojený s klášterem. Komplex patří františkánskému řádu. Z Klodzka jsme odjeli v 16 hodin a po hodině jízdy jsme dojeli domů.
Naše poděkování patří všem účastníkům zájezdu za perfektní dochvilnost  a panu řidiči Jiřímu Smejkalovi za bezpečnou jízdu.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________

 

13. 05. 2012 Štíty – Cotkytle – Lázek – Hoštejn

 Dne 13.5.2012 byl uspořádána akce přes Lázek do Hoštejna. Sešli jsme se v 7:10 hodin na nádraží v Jablonném nad Orlicí a odjeli vlakem do Červené Vody, kde jsme přesedli na autobus do Štítů. Po prohlídce kostela ve Štítech jsme se vydali na plánovanou trasu okolo Akrobatického parku Aleše Valenty. Dále jsme pokračovali po červené značce směrem do Cotkytle. Cesta vedla krásnou jarní přírodou s rozkvetlými loukami s nádhernými výhledy na Orlické hory, Suchý vrch s Bukovou horou, Jeseníky a Zábřežskou vrchovinu. Po 7,5 km jsme dorazili na Lázek, kde tuto neděli bylo zavřeno.
Po krátké přestávce, kdy jsme se občerstvili z vlastních zásob, jsme pokračovali dále přes Strážné. Strážná je pěkná malá vesnička s opraveným kostelíkem, kde tuto neděli byla pouť a tak jsme se občerstvili zde.Dále jsme pokračovali lesní cestou přes Mohylku prince Johanna II.z Lichtenštejna a přes Cukrovou boudu do Hoštejna.
V Hoštejně jsme měli hodinku času na společné posezení a zhodnocení dnešní akce. Do Jablonného nad Orlicí jsme se vrátili v 18 hodin.
Ušli jsme celkem 18 km. Vycházeli jsme z nadm.výšky 443 m, na Lázek bylo převýšení 270 m. Do Hoštejna jsme klesali do nadm.výšky 320 m.
Akce se zúčastnilo 8 turistů.

Zapsala: Černohousová Helena
_______________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________

29. 04. 2012 Zábřeh na Moravě      

Podle ročního programu odboru KČT v Jablonném nad Orlicí se uskutečnil 29.4.2012 celodenní pěší výlet pod vedením Zdeňky Kostkové do okolí Zábřehu. 16 turistů našeho odboru se vydalo vlakem do města Zábřeh. Nádherné, vskutku letní počasí a pokročilá rozkvetlá příroda (Zámrsk – 280 m n.m.) nás obklopovala po celý den. Město Zábřeh má asi 14 tisíc obyvatel, leží na levém břehu Moravské Sázavy.
Naše cesta vedla po žluté turistické značce do města 1,5 km k výchozímu místu 11 km okruhu po okolí s místním značením. Vystoupili jsme nad město – místní značení Bořinky (390 m n.m.), odkud byl krásný výhled do širokého údolí  řeky Moravy. Na obzoru jsme viděli hřeben Hrubého Jeseníku s bílou sněhovou pokrývkou Pradědu. Po loukách a lesem jsme vystoupili na nejvyšší bod naší cesty Na Horách (425 m n.m.) a odtud jsme sestoupili do Růžového údolí.
Kolem vodní nádrže Nemile jsme prošli stejnojmennou obcí, která je předměstskou částí města Zábřeh s početnou výstavbou nových rodinných domů. Po příchodu do města jsme poseděli v zahradní restauraci u pivovaru.
Protože po trase nebyla taková možnost, o to více nám chutnal Hanušovický Šerák. Po odpočinku jsme procházeli historickým středem kolem města, kolem zámku,který využívá Městský úřad,navštívili jsme chrám sv. Bartoloměje na Masarykově náměstí a pomalu jsme se vraceli na nádraží ČD.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
______________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

 

31. 03. 2012 Hlinsko

Zahájení turistické sezóny 2012 Pardubického kraje
Autokarového zájezdu se zúčastnilo 45 zájemců o turistiku (z toho členů našeho odboru 31). Trasa – Lanškroun, Svitavy, Polička, Hlinsko.
Akt „Zahájení“ proběhl v Multifunkčním centru Města Hlinsko. Je to nové kulturní zařízení otevřené v minulém roce.

V kulturní části vystoupil hlinecký soubor Vysočan. Zahajovací projevy přednesli:

-        předseda OV KČT Pardubického kraje ing. Milan Zeman

-        zástupce starosty města Hlinska a radní pardubického kraje ing. Pavel Šotola

-        předseda odboru KČT Hlinsko Vladislav Bárta


  Po zahajovacím ceremoniálu jsme si prohlédli s průvodcem novou budovu Multifunkčního centra včetně technického zázemí.

  Poté jsme se vydali na náměstí. Prohlédli jsme si Ježdíkův dům, který na fasádách zdobí sgrafita Mikoláše Alše. Znázorňují Jiřího z Poděbrad společně s vítězstvím hlineckých nad Švédy (dům je v soukromém vlastnictví). Dále jsme navštívili hlinecké muzeum, které patří k nejstarším v Čechách. K 75. výročí otevření turistické cesty mistra Františka Kavána jsme shlédli dobový němý filmový snímek „Toulky Vysočinou – Kavánova cesta“. Podle zájmu jsme si prohlédli výstavu hraček a v galerii stálou Výstavu malířů Hlinecka (Blažíček, Kaván, Macoun a další).

  Na základě časové vstupenky jsme navštívili památkovou rezervaci „Betlém“, soubor lidových staveb z poloviny 18. století, kde bydleli drobní řemeslníci. Rozděleni do dvou skupin jsme s průvodkyněmi navštívili několik roubených chalup s výstavou velikonočních zvyků a obyčejů. Součástí rezervace jsou cukrárny, hospoda, prodejna keramiky a bylinek a prodejna upomínkových předmětů.

  Další naší zastávkou byl kostel Narození Panny Marie (nedaleko památkové rezervace „Betlém“). Naše návštěva byla motivována hlavně shlédnutím hlavního oltářního obrazu, na kterém je vyobrazeno narození Panny Marie. Obraz maloval v roce 1844 jablonský rodák a občan Jan Vorlíček, pradědeček Pavla Vorlíčka, který se našeho zájezdu do Hlinska také zúčastnil. Obraz je kopií obrazu, který byl původně ve starém kostele v Hlinsku.

  V odpoledních hodinách jsme autokarem přejeli několik kilometrů za město Hlinsko k výchozímu místu naší pěší 6,5 km dlouhé cesty (součást cesty Františka Kavána) po zelené turistické značce. Minuli jsme nepřístupný mlýn „Králova pila“, prošli jsme Souborem lidových staveb „Vysočina – Veselý kopec“. Je to největší expozice lidových staveb v Čechách. Celkem je zde 40 rozptýlených objektů, které postupně od roku 1972 vytvářejí osadu dokládající způsob života, práce i zábavy drobných rolníků a lidových řemeslníků z okolí Hlinska, Poličky, Litomyšle, Chrudimi a Nasavrk. Poté jsme prošli obec Dřevíkov a pokračovali do Svobodných Hamrů, kolem zámečku, roubené hospody se šikmo skládanou lomenicí z roku 1794. Kolem rybníků „Velká Kamenice“ a Loch jsme přišli do cíle cesty – Trhové Kamenice. Na rohu náměstí v barokní budově někdejší radnice jsme cestu zakončili. Je zde totiž pěkná restaurace. Odjeli jsme před 18. hodinou, do Jablonného jsme se vrátili do 20 hodin.

Zapsal: Krátký Jaroslav
________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky