Rok 2013 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2013

Foto + komentáře

07. 12. 2013 Posezení a ukončení sezóny

7.prosince 2013 jsme ukončili podle programu akcí turistickou sezónu. Posezení ve znovuotevřené restauraci hotelu U Dubu v Jablonném nad Orlicí předcházela asi 7 km procházka v okolí města. V odpoledních hodinách sice dozníval orkán Xaver, ale nepokazil nám příjemný zážitek ze  zasněžené přírody. Občas se ukázalo i sluníčko. Procházky se zúčastnilo 35 našich členů. Další přišli do restaurace přímo. Celkem se u stolu sešlo 54 turistů. K poslechu a ke zpěvu zahrál na harmoniku a pilu Jirka Barvíř.
Byli jsme spokojeni s dobrým jídlem a pitím a neméně dobrou obsluhou.
S přáním šťastných a veselých vánočních svátků jsme se postupně po 19 hod. rozcházeli.

Zapsal:  Krátký Jaroslav
Foto:      Fendrichová Marta
_____________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________

10. 11. 2013 Lichkov - Petrovičky - Mladkov

Výšlapu dlouhého 11km za pěkného počasí se zúčastnilo 29 turistů.

Vedoucí akce: Josef Javůrek





__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. 10. 2013 Lanšperk – Horákova kaple – Vápenky – Letohrad

Počasí: jasný den se sluníčkem, teplota 15 stupňů Celsia
Délka trasy: 15 km

Po příjezdu vlakem do Lanšperka jsme šli po žluté turistické značce na Horákovu kapli. Po krátké pauze, kdy jsme se nasvačili,  jsme pokračovali do Dolního Dobrouče. Zde jsme se na půl hodiny zastavili v místní restauraci, kde jsme doplnili tekutiny a dále pokračovali po červené značce do Vápenek, kde pramení potůček  Vápenka. Po chvíli jsme pokračovali dále do Letohradu. Do Jablonného nad Orlicí jsme se vrátili vlakem.

Účast -  20 turistů: Černohousovi Helena a Oldřich, Faltusovi Eliška a Josef, Faltusovi Eduard a Milena, Khol Antonín, Javůrek Josef, Fajtová Anna, Fendrichová Marta, Libichová Jaroslava, Páchová Marie, Tomaniová Marie, Prokopcová Zdenka, Motlová Hana, Štočková Jana, Moravcová Jiřina, Mikulová Dana, Vávrová Božena, Tsopová Alena.

Výlet vedla Čenohousová Helena.
_______________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________

14. 09. 2013 ZÁJEZD: Krkonoše

Podle ročního programu odboru KČT v Jablonném nad Orlicí se uskutečnil zájezd do Krkonoš. 42 natěšených turistů se vydalo autobusem fy Kyllar do výchozího místa pěší trasy - na Špindlerovu Boudu - 1200 m nad m. Předpověď počasí neslibovala ideální počasí. Skutečnost na místě nás nemile překvapila. Setkaly se nejnepříznivější složky počasí - mlha, vítr a hustý déšť. Nebylo možné vydat se na poměrně dlouhou 21,7 km cestu do Harrachova. Zvolili jsme náhradní program. Po cca 1,5 hod. prohlídce Špindlerova Mlýna jsme přejeli autobusem do Harrachova. Počasí se v odpoledních hodinách přece jen umoudřilo a procházka městem byla příjemná. Od 15 hod. nás čekala zajištěná prohlídka sklárny. Sklárnu vlastní od roku 1993 JUDr. František Novosad z Nového Boru. Je zde zachována výhradně ruční výroba skla, která navazuje na bohaté tradice řemesla /sklářská výroba existuje v oblasti Harrachova od 14 století/. Shlédli jsme výrobu foukaného nápojového skla, navštívili jsme brusírnu skla, vodní turbínu, která zajišťuje především pohon transmise pro brusírnu a muzeum skla. Součástí muzea je výstavka pohárů /převážně skleněných/ a dalších ocenění za výsledky našich předních lyžařů. Součástí vstupného do sklárny byla i ochutnávka piva František z pivovaru v místní restauraci. Někteří naši turisté navštívili i prodejnu skla v areálu sklárny.
Po 17 hod. jsme odjeli z Harrachova domů.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
____________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________

07. 09. 2013 VYHLÍDKOVÉ VRCHOLY

Klub českých turistů uspořádal 7. září 37. ročník turistického pochodu Vyhlídkové vrcholy. Za pěkného počasí startovalo 305 účastníků. Nejvíc jich bylo na Pohádkové cestě - 144. Na ostatních tratích 133 a na bicyklech jelo 28 startujících. Nejvíc bylo účastníků z Jablonného n. O. - 197, z jiných míst 98 a 10 ze zahraničí. Trasy vedly v okolí Jablonného n. O., náročnější 19 a 26 km přes Suchý vrch a Bukovou horu. Nejstarším účastníkem byl „Jabloňák“ Bohuslav Hanuš, nejvzdálenější z Prahy. Pro příští rok připravujeme 38. ročník na 6. září.

Zapsal:Günter Scholz
Foto: Fendrichová Marta


___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

01. 09. 2013 Ramzová – Paprsek – St. Město p. S.

Další turistická akce podle ročního programu se uskutečnila 1.září 2013.
Škoda, že se zúčastnilo pouze 9 našich turistů. Ranní počasí ovlivnilo větší účast. Přes den se vyčasilo na polojasno. Naše pěší cesta vedla z Ramzové přes obec Petříkov, která je dnes vyhledávaným zimním střediskem s pěknými rekreačními objekty a lyžařskými sjezdovkami. Lesním údolím jsme vystoupali k rozcestí u Císařské lovecké boudy do nadm..výšky 1013 m . Pohodlná cesta takřka po vrstevnici nás dovedla přes Palaš k chatě Paprsek. V okolí chaty se v zimním období upravuje přes 50 km lyž. běžeckých tratí a 2 sjezdovky. Pěkné prostředí chaty s dobrým obědem jsme si všichni pochvalovali. Po odpočinku jsme se vydali na zbývající 7,5 km cestu převážně klesající do Starého Města p.Sněžníkem. Příjemným zastavením v cukrárně na náměstí jsme celkem cca 17 km putování ukončili. Vlakem přes Hanušovice jsme v 17 hod dorazili do Jablonného n.Orlicí.
O víkendech je zvláště pro turistiku obnoveno velmi dobré spojení  tam i zpátky.

Foto: Marta Fendrichová

Zapsal: Jaroslav Krátký
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

18. 08. 2013 Mladkov – Kamienczyk - Bobošov – D. Lipka

Akce byla směřována na občerstvení v rybárně  v Kamenčíku. Za velkého vedra asi třicet stupňů bylo v rybárně mnoho lidí a tak se vše zdrželo  a na vlak do Dolní Lipky se muselo hodně spěchat.
Trasa měřila 20 kilometrů a zúčastnilo se jí 17 turistů.

Akci vedl: Josef Javůrek



___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

10. 08. 2013 Bystřecké kilometry

10.srpna 2013 se několik turistů z našeho odboru KČT zúčastnilo tradiční turistické akce u našich sousedů v Bystřeci.
15 km trasa, kterou jsme si zvolili nás vedla nad obec Bystřec do údolí směrem k Čenkovicím.”U jedle”odbočujeme vlevo .Po delším stoupání přicházíme k “Honzově studánce”-kontrola K1 s možností občerstvení..Po travnatých cestách klesáme k silnici  Bystřec-Výprachtice. Po cca 400 m  směrem na Bystřec odbočujeme vlevo na polní cestu , která nás zavedla pod strmý výstup lesem ke kontrole K2 “Čertovy schody”.Pokračujeme dále kolem Rychtova rybníku k pomníčku Járy Vaníčka –kontrola K3 a na vrchol Varta , 588 m n.m.Protože bylo celý den pěkné letní počasí-polojasno, byla i dobrá viditelnost na Bukovou horu,Čenkovice,Orličky,Suchý vrch,Jamné n.Orlicí,Sobkovice,Studenecké skály,Mistrovice a dále na Litický chlum a na další i vzdálenější místa..Z Varty jsme sestoupili ke středu obce Bystřec do hostince “U Špičáků”, kde byl cíl pochodu.Odjížděli jsme po dobrém obědě spokojeni domů.


________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________

10. 08. 2013 Rokytnice v O. h. – Zemská brána - Čihák

Trasa 15 km

Počet účastníků 12
Scholz, Kosková, Hořínek, Chládek, Chládková, Fajtová, Javůrek, Drnovský, Mikulová, Moravcová, Fendrichová, Zelená

Tento výlet jsme přesunuli z důvodu předpovědi rekordních vysokých teplot.  Tentokrát jsme měli příjemné počasí do 20 stupňů s místy blátivou trasou po nočním dešti. Z Rokytnice jsme vystoupali na hřeben Orlických hor a sešli  do Bartošovic. Cestou po Bartošovicích jsme obdivovali krásně upravené rekreační chalupy.  Podívali jsme se také do Polska do specificky vyzdobené restaurace hned za hraničním přechodem.  Po silnici jsme se dostali na Zemskou bránu, pokochali se pohledy na Divokou Orlicí a došli na chatu KČT Čihák.  Po občerstvení se někteří z nás svezli autem do Mladkova a ostatní se svezli autobusem. 2 turisté vystoupili v Českých Petrovicích a došli do Mladkova na vlak a ostatní dojeli do Žamberka a potom domů.
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

13. 07. 2013 Č. Třebová – Skuhrov – Č. Třebová

Trasa 18 km, zkrácená 11 km

Počet účastníků - 14
Scholz, Kosková, Hořínek, Hladký, Mikulová, Moravcová, Tomaniová, Prokopcová, Hanušová, Gregorová, Fajtová, Fenrichová, Rousová, Vávrová

Na obě trasy jsme vyšli společně z Č.Třebové směr Rybník a po naučné stezce "Údolím skuhrovského potoka"jsme došli k rybníku, kde jsme se občerstvili. O něco dále jsme se na rozcestí s červenou značkou rozdělili a někteří se po této červené trase vydali zpět do Č.Třebové. Při cestě si ještě prohlédli Rotundu sv. Kateřiny. My ostatní jsme vystoupali na masiv Třebovských stěn, odkud byly nádherné výhledy, a přes Skuhrov se vrátili zpět do Č.Třebové. Bylo krásné letní počasí, teplota kolem 20 stupňů.
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

01. - 02. 06. 2013 ZÁJEZD: Jizerské hory

Sobota 1. 6. 2013
vyjeli 5:30 hodin z Jablonného nad Orlicí přes Verměřovice a  Letohrad do Kryštofového údolí u Liberce. Do Kryštofového údolí jsme přijeli v 9:30 hod. V dešti jsme z parkoviště vyrazili k památnému viaduktu cca 1,5 km. Po návratu zpět jsme šli k orloji, kde jsme v 11 hod. čekali na jeho odbíjení. Tento orloj je třetí chodící orloj v naší republice. Dále následovala návštěva zdejšího kostela a malované márnice s výkladem paní Svačinkové, která se o tento kostel stará 20 let. Po návštěvě kostela jsme přešli do Muzea Betlémů, kde jsou orientální betlé-my. Dále jsme přešli do penzionu Eva, kde jsme měli objednán oběd, který byl vynikající. Ve 14 hodin jsme z Kryštofového údo-lí odjeli přes Raspenavu do Hejnic, kde jsme měli objednánou prohlídku Baziliky s výkladem. Po prohlídce jsme odjeli do Lázní Libverda. Autobus nás zavezl k Obřímu sudu, kde je restaurace. Tam jsme si dali malé občerstvení před večeří. Obří sud je půl kilometru nad městečkem, pěšky se  nedalo jít, protože strašně
lilo. V 18 hodin jsme přejeli na ubytování s večeří. Po večeři jsme poseděli, kde nám zahráli Ivo Černohousů s Honzou Zástěrovým.

Neděle 2. 6. 2013
Po snídani jsme si prohlédli lázeňskou kolonádu, ochutnali zdejší léčivou vodu a nakoupili lázeňské oplatky. Počasí nám stále nepřálo – pořád pršelo. 16 turistů se rozhodlo,že i když nám počasí nepřeje, že se vydají na výstup na Smrk – nejvyšší horu Jizerských hor, která má nadmořskou výšku 1124 metrů. Autobus je zavezl na plánované výchozí místo Smědavu, odkud šli na Smrk přes Předěl a Nebeský žebřík cca 8 km. Na rozhledně si někteří dali turistické razítko a po krátké přestávce pokračovali do Nového Města pod Smrkem cca 6,5 km. Ostatní turisté přejeli do města Frýdlant v Čechách, kde si prohlédli zámek s hradem. Prohlídka trvala 2 hodiny a viděli více jak 120 zámeckých komnat. Po prohlídce zámku jsme přejeli do Nového Města pod Smrkem, kde jsme počkali na turisté, kteří šli na Smrk. Před odjezdem
zpět do Jablonného nad Orlicí jsme se ještě naposledy občerstvili.

Do Jablonného jsme přijeli ve 20:30 hod. I když nám počasí nepřálo, myslím si, že se výlet vydařil a turistům se líbil.
Zúčastnilo se 42 lidí.
Výlet vedla Černohousová Hela
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

25. 05. 2013 Česká Skalice – Babiččino údolí – Č. Kostelec

25.května  2013 se 36 turistů odboru KČT  Jablonné nad Orlicí zůčastnilo autobusového výletu do Červeného Kostelce  a Ratibořic.
První naše zastavení v Červeném Kostelci bylo v cukrárně. Osvěženi kávou a zákuskem  jsme navštívili  Domek Boženy Němcové u náměstí. Poté jsme odjeli autobusem cca 2,5 km za město k Devíti křížům, počátku naší 13,5 km pěší cesty údolím řeky Úpy k Babiččinu pomníku do Ratibořic. Cestou jsme prošli přes dřevěnou  Boušínskou  lávku , k Boubínskému kostelíku, dále kolem  Slatinského mlýna, přes Červený Bílý most ,Staré bělidlo k pomníku Babičky.Po občerstvení v Rudrově mlýně jsme měli před sebou pouze poslední kilometr pěší tůry.Prošli jsme rozkvetlým parkem k Ratibořickému zámku.Většina našich turistů se zůčastnila komentované prohlídky zámeckých komnat.Zajímavostí bylo, že v době naší návštěvy si zámek připomínal 200 let od jednání protinapoleonské koalice v prostorách zámku.Výklad a květinová výzdoba byly zaměřeny na období napoleonských válek v Evropě. Návštěvou Ratibořic jsmedovršili náš program a odejeli autobusem fy Čada domů.

__________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________

19. 05. 2013 Brandýs nad Orlicí – Dobrá Voda – Ústí nad Orlicí

Sraz turistů byl na nádraží ČD v Jablonném nad Orlicí. Sešlo se 15 turistů. Po příjezdu do Brandýsa n. O. jsme se stavili na kávě a zákusku v cukrár-ně Na Výsluní. Poté jsme vyšli na plánovanou trasu přes náměstí v Brandýse n. O. a  vystoupali jsme na málo známou zříceninu bran-dýského hradu. Po výhledech do okolí jsme pokračovali po modré tu-ristické značce přes Pernou do Dobré Vody a Klopot. V Klopotech jsme poobědvali v místní restauraci, kde bylo velmi chutné jídlo za přijatelné ceny. Dále jsme vystoupali do Říček,odkud byly pěkné výhledy ny Orlické hory. Do Ústí nad Orlicí jsme přišli přes chatovou oblast Amerika do Ústí nad Orlicí.
Zpět do Jablonného n. O. jsme přijeli v 15 hodin.
Délka trasy 15 km .
Účastníci: Černohous Oldřich, Černohousová Helena, Scholz Gunter, Fajtová Anna, Gogela Jiří, Chládek Josef, Chládková Jana, Fendrichová Marta, Páchová Marie, Smetanová Marie, Mikulová Dana, Khol Antonín, Drnovský Ladislav, Hořínek František, Kosková Zdenka.
Počasí: krásný slunečný den s teplotami kolem 24 stupňů Celsia.
Pochod vedl Černohous Oldřich
______________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

21. 04. 2013 Letohrad – Lukavice – Písečná – Letohrad

Trasa 14 km
Odjezd 11.06 hod                           Návrat 16.19

Účastníci  24
Kosková, Scholz, Krátký, Hořínek, Tschöpová, Štěpánková H., Čtvrtečková, Čtvrtečka, Gregorová, Fajtová, Mikulová, Moravcová, Bartošová, Luxová, Filipová H., Vašátková, Liebichová, Černohous O., Applová, Chládek, Chládková, Faltus E., Faltusová, Drnovský

Tentokrát jsme se pohybovali "za humny" Letohradu. Po cyklostezce jsme se dostali do Lukavice a okolo Karlovic k rybníku Mostiska mezi Žamberkem a Letohradem. Přes osadu Záhoří jsme došli do Písečné, stavili se na občerstvení v restauraci U Růženky a přes Mechnáč dorazili zpět do Letohradu. Navzdory nedobré předpovědi se vybralo, svítilo sluníčko a bylo 15-18 st.C.
_______________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________

07. 04. 2013 Lanškroun – Zámeček u Rudoltic – lanškrounské rybníky - Lanškroun

Podle programu odboru KČT v Jablonném nad Orlicí se uskutečnil výšlap okolo lanškrounských rybníků. Ráno jsme jeli autobusem do Lanškrouna. Nejprve jme šli na Zámeček, kde nás provedla paní kastelánka, která nám dala i výklad. Po ukončení prohlídky jsme se vydali   přes chatovou osadu okolo lanškrounských rybníků. Výšlap jsme zakončili posezením v restauraci u koupaliště. Návrat zpět do Jablonného nad Orlicí autobusem.

Délka trasy 13 km.

Účastníci: celkem 24

Počasí: ráno 0 st., odpoledne nad nulou, ráno proletoval malinko sníh,
          přes poledne chvíli svítilo sluníčko, jinak bylo pod mrakem.

Pochod vedla  Černohousová  Helena
Foto: Oldřich Černohous
______________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________

23. 03. 2013 Holice - zahájení turistické sezóny 2013 oblast KČT Pardubický kraj

V sobotu 23.března 2013 uspořádal náš odbor KČT autokarový zájezd do Holic na zahájení turistické sezóny .Zúčastnilo se 42 turistů.Podle předpovědi meteorologů klesly již v sobotu teploty hluboko pod nulu.Protože celý den ohřívalo sluníčko studený vzduch,nálada byla velmi dobrá.
Po příjezdu do Holic jsme nejdříve navštívili Africké muzeum Dr.Emila Holuba.
Vlastní zahájení proběhlo v sousedním kulturním domě.
Prvním aktem bylo ocenění dvou dlouholetých členů KČT.Oba ocenění jsou z Chrudimi a mezi členy KČT jsou velmi známi.
Vlastimil Škvára ,současný místopředseda naší oblasti a zároveň i sekretář, obdržel nejvyšší vyznamenání KČT-čestný odznak V.Náprstka . Jiří Jahnický obdržel čestný odznak KČT.
Poté jsme zhlédli vystoupení holických tanečních skupin a dvojic.Největší úspěch měli ti nejmenší, 4-letí tanečníci.
Třetím aktem bylo oficielní zahájení turistické sezóny.Na jevišti postupně promluvili: radní Pardubického kraje ing. Šotola , starosta města Holic  Mgr.Effenberk , místopředseda ústředního výboru KČT ing. Bahnič a předseda naší oblasti ing. Zeman.
Kapacita sálu nestačila pro všechny účastníky, kterých se sešlo cca 600 !
Kolem 11 hodiny jsme „vyrazili“ na 13 km trasu . Naše cesta vedla přes obec Poběžovice ,kolem známého motokrosového areálu, dále směrem na Vysoké Chvojno. Ze zvýšené pahorkatiny jsme na jihu viděli Kunětickou horu  a Železné hory, na severu zasněžené Orlické hory.
Posezení ve chvojenecké hospodě po 7 km cestě přišlo vhod. Poté jsme sestoupili zpátky do roviny přes pole do lesa k rybníku Hluboký, kde je v letním období provozován vyhledávaný  kemp Automotoklubu Holice. Příměstskou obcí Podlesí a čtvrtí rod. domů jsme došli do města.
Na zpáteční cestě jsme zastavili u dřevěného kostela sv. Mikuláše v obci Veliny, který je kulturní památkou.Přes Borohrádek vedla naše cesta do Čestic.
Zastavením ve vyhlášené čestické hospodě jsme příjemně završili celodenní program.
Do Jablonného nad Orlicí jsme přijeli v 18 hod. Dopravu zajistila příkladně firma Kyllar s řidičem Jirkou Smejkalem.

Foto: Marta Fendrichová
Zapsal: Jaroslav Krátký
___________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________

10. 03. 2013 Letohrad - Valdštejn - Lanšperk

Trasa 10 km
Odjezd 13.17 Jablonné n.O.                Návrat 16.19 hodin

Účastníci 26
Scholz G., Kosková Z., Krátký J., Krátká H., Drnovský L., Faltus J., Faltusová E., Fendrichová M., Gregorová L., Fajtová A., Javůrek J., Krčmářová J., Doležalová E.,
Vašátková, Filipová, Vaníčková A., Šafářová M., Krátká D., Krátký J., Faltus E., Faltusová M., Beránková V., Mikulová D., Bartošová M., Tschöpová A., Applová

Pohodlnou cestou po cyklostezce jsme šli z Letohradu přes Valdštejn do Lanšperka. Někteří, již unavení členové, zde počkali na vlak, ostatní si cestu prodloužili až k vlakové zastávce Černovír. Bylo předjarní počasí, po nočním dešti se trochu vybralo, 3-5 st. C.
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

03. 03. 2013 Čenkovice - Bystřec - Jablonné nad Orlicí

Podle ročního programu odboru KČT v Jablonném nad Orlicí se uskutečnila uvedená vycházka.Akce se zúčastnilo 30 turistů ( členů i nečlenů). Kvůli zrušení autobusového spoje do Červené Vody od 3.3.2013, byla po dohodě realizována doprava autobusem fy Kyllar do výchozího místa pěší trasy-křižovatka nad Čenkovicemi.Po společném foto jsme sešli do Čenkovic,poté údolím Čenkovičky do Bystřece.. Cesta lesem byla rozježděná technikou při těžbě dřeva a značně zledovatělá. Chůze vyžadovala velkou opatrnost.
Odměnou bylo příjemné posezení v hostinci u Špičáků- v nejlépe hodnocené venkovské hospodě v našem okrese v roce 2012.
Zbývající kilometry do Jablonného nad Orlicí jsme zvládli bez problémů,po suchu. Celkem jsme urazili asi 9 km.Počasí bylo oblačné,2-3 stupně nad nulou,klidno.

Foto: Fendrichová Marta
Zapsal: Krátký Jaroslav
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

10. 02. 2013 Jablonné nad Orlicí - Jamné nad Orlicí a zpět









_______________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky