Rok 2014 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2014

Foto + komentáře

06. 12. 2014 Jablonné n. O. - Jamné n. O. - Jablonné n. O.

  Za vlhkého počasí a 5°C jsme se sešli na poslední akci v roce 2014 ve 13:30 hod. na náměstí. Z náměstí jsme se vydali po červené turistické značce směrem na Orličky. Za městem jsme odbočili do Edenu a podél Dolského potoka jsme prošli celé udolí až do Jamného n.O.
  V příjemně vytopené restauraci U Tisu, jsme poseděli, občerstvili se a probrali zážitky z našich akcí v letošním roce. Od Tisu odcházeli turisté po skupinkách jak potřebovali a ukončení vycházky bylo v 17:30 hod. v Jablonném n. O.
  Odpolední vycházky se zúčastnilo 42 turistů: Mikulová Dana, Moravcová Jiřina, Fajtová Anna, Gregorová Ludmila, Krčmářová Jana, Aplová Věra, Kholová Věra, Doležalová Eva, Čtvrtečková Růžena, Čtvrtečka Jaromír, Falrus Josef, Drnovský Ladislav, Scholz Gunter, Krátký Jaroslav, Krátká Helena, Fendrichová Marta, Ebertová Věra, Páchová Marie, Pácha Antonín, Šafářová Maria, Štemberová Mária, Štembera Vladimír, Kosková Zdeňka, Javůrek Josef, Krátký Jaroslav, Krátká Dana, Chládková Jana, Chládek Josef, Hlavsová Věra, Smetanová Marie, Domes Josef, Domesová Alena, Siberová, Sibera Richard, Bogdan Alexandru Stratica, Černohousová Helena, Černohous Oldřich, Heraltová Věra, Faltus Josef, Faltusová Eliška, Filipová Helena, Vašátková Jana.

  
Zapsal: Černohous Olda
___________________________________________________________________________________________________________________________________

09. 11. 2014 Mladkov

  
Cesta vedla z Těchonína po modré značce na Studené, dále spojkou do Vlčkovic a Mladkova, kde jsme poseděli v penzionu u Bohouše.
  
Trasa měřila 7 km, počasí bylo poměrně teplé, ale sluníčko se nám neukázalo.
  
Účast byla 28 turistů.

  V
ýlet vedla Marta Fendrichová



__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. 10. 2014 Jablonné n.O. – Kobylí důl – Suchý vrch – Jablonné n.O.

  Jablonné nad Orlicí - Orličky – Hvězda – Suchý vrch – Hynkovice – Kobylí důl – Jamné nad Orlicí - Jablonné nad Orlicí

  V sobotu 25.10.2014 jsme se sešli ráno na náměstí a vyrazili do Hradisk a dále pokračovali po Jiráskově cestě přes Orličky na Hvězdu a dále na Suchý vrch. I přesto, že chata byla plná turistů jsme se v ní občerstvili, někteří v restauraci a někteří dole v bufetu. Po občerstvení jsme pokračovali do Hynkovic, kde jsme se zastavili na kávu v Hájence u Malů. Poté jsme pokračovali do Kobylího dolu, kde jsme odbočili na Jamné nad Orlicí a Jablonné nad Orlicí. Po celou dobu bylo mlhavo a  zataženo. Na Suchém vrchu byla námraza na stromech.

  Akce se zúčastnilo 15 turistů:
Černohous Oldřich, Černohousová Helena, Gunter Scholz, Krátký Jaroslav, Krátká Helena,
Fajtová Anna, pan Domes, paní Domesová, Fendrichová Marta, Matyášová Anděla, Kosková Zdenka, Hořínek František, Mikulová Dana, Smetanová Marie, Moravcová Jiřina

  Akci vedl na Suchý vrch Černohous Oldřich, ze Suchého vrchu Černohousová Helena
___________________________________________________________________________________________________________________________________

11. 10. 2014 ZÁJEZD: Mutěnice (vinohrady)

 Mutěnice, pochod slováckými vinohrady.
  36.ročník, sobota 11.října 2014
  44 našich turistů se zúčastnilo zájezdu do Mutěnic. Pochod slováckými vinohrady pořádá obec Mutěnice spolu s mutěnickými a dubňanskými vinaři. Při příjezdu nás překvapila velká návštěvnost. Podle asi 230 parkujících autokarů, příjezdů vlaků a soukromých aut jsme odhadovali nejméně 15.000 návštěvníků v jedné obci. Protože počasí přálo, bylo polojasno, teplo – babí léto, pohyb po trase mezi stánky, sklepy a vinicemi byl příjemný. K dobré pohodě a náladě přispěla i přiměřená konzumace burčáku, vína a slováckých specialit. Nejvíce frekventovanou byla trasa 9 km přes Dubňanskou horu a zpět do Mutěnic. 12 našich turistů si prodloužilo cestu vinicemi na 15 km. Do našeho odjezdu v 18,oo hod. zbylo ještě dost času na posezení před některým z 500 vinařských sklepů v části obce Pod Bůdama.
  Velice dobrá nálada nám v autobuse vydržela až do Jablonného nad Orlící.

  Foto: Fendrichová Marta
  Zapsal: Krátký Jaroslav
___________________________________________________________________________________________________________________________________

04. 10. 2014 Zájezd: Krkonoše

 Do třetice všeho dobrého. 2x byl odložen zájezd do Krkonoš kvůli počasí. Máme ještě v živé paměti Krkonoše 2013. Tehdy jsme na Špindlerovce nevylezli z autobusu. Tentokrát nás předpověď počasí nezklamala. Babí léto nás provázelo po celý den. Trochu foukalo, teploměr na Sněžce ukazoval 7stupňů nad nulou, pro turistiku ideální počasí. Také o tom svědčil nebývalý nával turistů ponejvíce českých a polských. Přeplněny byly i turistické chaty na naší trase. Osvědčilo se jako vždy jídlo a pití z batohu. Po příjezdu na Pomezní boudy cca v 9,20 hod. se 42 účastníků zájezdu rozdělilo na 3 skupiny. Z Pomezních bud na Sněžku se vydalo 20 našich turistů. Cesta vedla přes boudu Jelenka, po Obřím hřebeni na Sněžku. Autobus odvezl zbývající turisty nejdříve do Velké Úpy, odkud jich 9 využilo lanovku na Portášky a odtud se vydali přes Růžovou horu na Sněžku. Poslední skupina 13-ti členná vyjela lanovkou z Pece p. Sněžkou na Sněžku.
 Z nejvyšší české hory jsme pak sestoupili kolem býv. Obří boudy  na Luční boudu. Po kratším  zastavení jsme pokračovali kolem kapličky na Výrovku. Prudším 5 km sestupem jsme dorazili do centra Pece p. Sněžkou. Celková trasa z Pomezních bud byla dlouhá 19,5 km. Odměnou pro všechny bylo posezení v některých z restaurací na večeři a dobrém pivu. Podle časového plánu jsme odjeli z Pece p. Sněžkou v 18,00 hod. Příjezd do Jablonného n.Orl. ve 20,35hod. Bezpečně nás vozil Mirek Kyllar za což mu patří velký dík.

 Foto: Marta Fendrichová
 Zapsal: Jaroslav Krátký
______________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________

06. 09. 2014 VYHLÍDKOVÉ VRCHOLY

  6.září 2014 se uskutečnil 39. ročník turistického pochodu Vyhlídkové vrcholy. Trasy pro pěší: 5 km - Pohádková cesta pro rodiče s dětmi, 10 km - přes Jamné nad Orlicí a zpět , 19 km - tradičně přes Suchý vrch a 28 km - přes Studené, Těchonín, Suchý vrch a zpět do Jablonného n.Orlicí. Dále byly připraveny cyklotrasy: 30 km na Suchý vrch a zpět, 5O až 70 km dle výběru ze 7 tras. Největší zájem byl o Pohádkovou cestu. Zúčastnilo se 182 dětí a rodičů. Cyklistické trasy absolvovalo 46 cyklistů, na pěších trasách putovalo 70 turistů. Celou akci zajišťovalo 33 pořadatelů členů odboru KČT a dalších příznivců. Celková účast na 39. Vyhlídkových vrcholech byla 331 turistů.
  A odkud k nám turisté přijeli? Z Jablonného bylo 183, mimo okres 11, ostatní z okresu Ústí nad Orlicí. Nejvzdálenějších 7 turistů přijelo z Prahy. Nejstarším účastníkem byl turista rok nar. 1941, nejmladší byli 4 a to ročník 2013.
  Start a cíl letošních Vyhlídkových vrcholů byl od radnice. Na náměstí byl Městem pořádán Medový jarmark. Protože bylo velmi pěkné počasí, obě akce se podařily.

  Za výbor odboru KČT Jablonné nad Orlicí
  Gunter Scholz,předseda
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. 08. 2014 Ramzová – Šerák – Keprník – Vozka – Branná

  Ráno jsme se sešli na nádraží ČD za mlhavého a zataženého počasí. I když bylo nevlídno, tak  přišlo 21 turistů a v 7:02 hod. jsme odjeli vlakem do Ramzové. Jak jsme přijížděli k Ramzové, tak se počasí začalo vylepšovat a v Ramzové bylo jasno a slunečno. Pěkné počasí pak vydrželo celý den.
Plánovanou lanovkou na Šerák (1351 m.n.m.) jelo 14 turistů. Zbývajících 7 turistů jelo jen na Černavu (1103 m.n.m) odkud pokračovali po červené značce na Šerák.(byli to, Krátká Helena, Krátký Jaroslav, Fendrichová Marta, Tsöpová Alena, Štepánková Hana, Vávrová Božena a Černohous Olda).
Na Šeráku jsme se občerstvili v chatě Jiřího na Šeráku. Odtud jsme se vydali po červená značce  na
Keprník (1423 m.n.m). Po krátké zastávce jsme pokračovali až na Trojmezí. Z Trojmezí jsme pokračovali  po žluté na Vozku (1377 m.n.m.), zde jsme lehce posvačili a pokračovali dále po žluté do Branné.
V Branné jsme měli dost času a tak jsme si prohlédli pěkné náměstíčko s radnicí, pivovarem, zámkem ten jen z venku. Na závěr jsme se občerstvili v
cukrárně, pivovaru a někteří v restauraci Na Kovárně.
  V 17:30 hod. byl odjezd z Branné a do Jablonného n. O.
  Za celý den jsme ušli asi 14 km a zúčastnění turisté byli: Hanus Jiří, Hanus Petr, Jiránková Helena, Vaško Jiří, Vašková Ludmila, Faltus Josef, Černohousová Helena, Čtvrtečka, Čtvrtečková Růžena, Scholz Günter, Páchové Marie, Ebertová Věra, Zelená Dana, Krátký Jaroslav, Krátká Helena, Tsöpová Alena, Štepánkovíá Hana, Vávrová Božena, Fendrichová Marta, Prokopcová Zdeňka a Černohous Olda.

  Turistickou akci vedl Černohous Olda.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. 07. 2014 Hanušovice – Potůčník – Jindřichov

Trasa 14 km:  Hanušovice – Potůčník – Horní Bohdíkov – Pod Žárovcem – Na Trojce – Jindřichov

Účastníci: Scholz G., Krátký J., Krátká H., Domes J., Domesová A., Faltus E., Faltusová M., Faltus J., Tschöpová A., Štěpánková H., Vacková I., Hořínek F., Kosková Z.
Třináct turistů, kteří se nezalekli ohlášených teplot až 32 st.C, se vydalo na Hanušovicko. Klima nakonec  bylo snesitelné, teplota nepřesáhla 29 stupňů a foukal příjemný vítr.
Šli jsme z Hanušovic přes Hynčice nad Moravou, Potůčník, Horní Bohdíkov do Pustých Žibřidovic. Zde jsme polední čas přečkali v hotelu Na Trojce, ve stínu u bazénu.
Poté jsme už z kopce sešli do Jindřichova a dálkovým autobusem odjeli domů.
 
Výlet vedla Z. Kosková
_______________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________

13. 07. 2014 Okolo Kutné Hory

Trasa 16 km – Kutná Hora – Roveňská šachta – V Hutích – Kutná Hora – Kaňk  - Kutná hora
Turisté: Scholz G., Khol A., Faltus J., Közlová J., Gregorová L., Nováková A., Jiránková, Čtvrtečka J., Čtvrtečková R., Hořínek F., Kosková Z.
Ačkoliv jsme výlet do Kutné Hory přesunuli kvůli velkému vedru, stejně jsme se mu nevyhnuli. V poledne na náměstí ukazoval teploměr 31°C.  Ale všichni jsme to bez problémů zvládli. Dopoledne jsme se prošli přírodou jižně od K. Hory kolem říčky Vrchlice. Naobědvali jsme se v restauraci s luxusním výhledem na katedrálu Sv. Barbory, kterou jsme si předtím prohlédli. Poté jsme vystoupali na vrchol Kaňk s rozhlednou a restaurací Havířská bouda, kde jsme doplnili chybějící tekutiny a sešli dolů do Sedlece. Stavili jsme se ještě v Kostnici a katedrále Nanebevzetí p. Marie a odjeli domů.

Výlet vedla Z. Kosková
____________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________

22. 06. 2014 Čihalka –  Olešnice v Orlických horách- Vrchmezí – Šerlich

Účastníci: Scholz G., Khol A., Krátký J., Krátká H., Domes J., Domesová A., Páchová M., Zelená D., Tschöpová A., Mikulová D, Fajtová A, Gregorová L., Čtvrtečka J., Čtvrtečková R., Fenrichová M., Bartošová M., Nováková A, Tomaniová M., Prokopcová Z., Ebertová V., Černohous I., Hořínek F., Kosková Z.
23 turistů se tentokrát vydalo za cenou dlouhého cestování cyklobusy do západní části Orlických hor. I přes peripetie s rozbitým kolem přívěsu cyklobusu jsme stihli přestup v Orl. Záhoří a dostali se tak do Polska k hraničnímu přechodu Čihalka.  Na začátku jsme trochu zmokli, ale největší spršku jsme přečkali v restauraci penzionu Čihalka.  Odtuď jsme pokračovali do horní části Olešnice v O. horách a po Jiráskové cestě jsme vystoupali na Vrchmezí  a Šerlich. Po občerstvení V Masarykově chatě jsme odjeli cyklobusem domů.



________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________

07. 06. 2014 ZÁJEZD: POLSKO Kondratovice – Sleza – Vojslavice

 7. června 2014 uspořádal náš odbor KČT autokarový zájezd do polských Kondratowic a okolí. Zúčastnilo se jej 47 turistů, z toho 34 členů KČT. Doprovázel nás starosta města Miroslav Wágner. Zájezd byl jednou z akcí projektu SETKÁVÁNÍ, Jablonné nad Orlicí – Kondratowice. Po příjezdu do Kondratowic nás přivítal místní starosta, který je zároveň představitelem Gminy. Na naší další cestě nás provázeli turisté z Kondratowic a sousedních Prusů vlastním autobusem. Nejdříve jsme navštívili arboretum ve Wojslavicích, které spravuje univerzita ve Wroclavi. Poté nás polští přátelé pozvali na kávu a zákusek do kulturního domu. Na další cestu jsme každý obdržel  ještě svačinu. Před námi byl další cíl – výstup na horu Šléza 718 m n.m. Domorodci ji nazývají dolnoslezským Olympem. V polské rovině je tato hora dominantní  a hojně navštěvovaná. Tak tomu bylo i tenkrát. Krásné letní počasí - až moc teplé, přilákalo množství lidí. Odměnou byl kruhový výhled na vzdálené hory a města v rovině např. Wroclav. Po návratu do Kondratowic nás čekalo milé překvapení v podobě hojně prostřeného stolu. My jsme přispěli sudem piva Šerák, který jsme čepovali všem žíznivým. Hostitelé připravili i pěvecké vystoupení místních krojovaných žen.
 Nálada byla moc pěkná, odjezd domů jsme museli posunout. Na rozloučenou jsme sborově zazpívali dvě naše národní písničky. Z vydařeného výletu jsme se vrátili asi ve 22 hod. do Jablonného nad Orlicí. Bezpečně nás vozil Míra Kyllar se svým autokarem.

Foto: Marta Fendrichová
Zájezd vedl a zapsal: Jaroslav Krátký
__________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________

24. 05. 2014 Staré Město – Štvanické sedlo – Stříbrnice – Štěpánov – St. Město

 Za pěkného počasí se na nádraží ČD Jablonné n. O. sešlo 18 turistů. Po příjezdu do Starého Města pod  Sněžníkem jsme se vydali po zelené značce méně známou krajinou až do Štvanického sedla nad Hynčicemi, kde se buduje nový areál pro zimní sporty. Cestou byly krásné výhledy na pohoří Jeseníků. Po příchodu do Stříbrnice nám zbyla chvíle času na občerstvení v penziónu u Kampů. Dále jsme pokračovali po neznačené trase přes klidnou chalupářskou osadu Štěpánov, která zůstala po zaniklé vesnici Štěpánov. Po příchodu zpět do Starého Města pod Sněžníkem jsme odjeli v 15:30 hod. směr Jablonné n. O.

 Účast turistů: Prokopcová Zdena, Tomaniová Marie, Kosková Zdeňka, Zelená Dana, Gregorová Ludmila, Páchová Marie, Fajtová Anna, Faltusová Eliška,  Domesová Alena, Jiránkové Helena, Černohousová Helena, Čtvrtečková Růžena, Krátký Jaroslav, Scholz Günter, Faltus Eduard, Čtvrtečka Jaromír,  Domes Josef, Černohous Oldřich

 Pochod vedl: Černohous Oldřich
____________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________

10. 05. 2014 Zájezd: Lysá nad Labem / Šporkova Lysá /

Podle ročního programu uspořádal náš odbor KČT jednodenní zájezd do Lysé nad Labem a okolí. Zájezdu se zúčastnilo 48 turistů / 37 členů KČT a 11  dalších zájemců /. Nejdříve jsme po příjezdu prošli s průvodcem středem města Lysá nad Labem ke kostelu Sv. Jana Křtitele s galerií barokních soch na ohradní zdi kostela, pokračovali jsme návštěvou zámku, který je dnes domovem seniorů. Následovala procházka zámeckým parkem a jeho zahradou, kde jsou umístěna sochařská díla z dílny šporkovského sochaře Matyáše Bernarda Brauna.. Sochařská výzdoba je srovnatelná jako ve známějším Kuksu. Poté jsme v pěší cca 5 km cestě  prošli kolem Eremitáže / poslední zbytek poustevny Sv. Václava /, kolem Hrbáčkových tůní / přírodní reservace / do barokní obce Byšičky. V odpoledních hodinách jsme navštívili Šporkův lovecký zámeček Bon Repos v obci Číhadla asi  6 km od Lysé nad Labem. I na tomto místě byla komentovaná prohlídka. Posledním naším zastavením byla návštěva Polabského skanzenu lidových staveb v Přerově nad Labem rovněž s průvodcem.
V den našeho zájezdu bylo krásné májové počasí, polojasno s 17 – 19 stupni C.
Autokarem nás k naší úplné spokojenosti vozil Mirek Kyllar. Po 20 hod. jsme se vrátili zdrávi domů.

Zájezd vedl a zapsal  Jar. Krátký
Foto Marta  Fendrichová
__________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________

26. 04. 2014 Dobříkov – Zámrsk – Vysoké Mýto – Chobot – Choceň

Zúčastnilo se 17 turistů – Scholz G.,  Drnovský L. , Vacková I., Prokopcová Z., Tomaniová M., Nováková A.,Faltusová E., Faltus J., Mikulová D., Moravcová J., Fajtová A, Domes J., Domesová A., Čtvrtečková R., Čtvrtečka J., Kosková Z., Hořínek F.
Do Vysokého Mýta jsme došli z Dobříkova přes Zámrsk a Šnakov. V Zámrsku jsme u zámku, ve kterém je umístěn Státní oblastní archiv, prošli parkem s krásně kvetoucími stromy a vyfotili se společně u stromu roku 2004. Ve Vysokém Mýtě jsme si potom prohlédli pamětihodnosti, naobědvali se a odpočinuli si. Někteří turisté odjeli domů a ostatní pokračovali půvabnou cestou kolem Loučné, přes rybník Chobot, Bor až do Chocně.



_______________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________

12. 04. 2014 Potštejn – Litice – Potštejn

V sobotu 12.4. jsme se sešli na vlakovém nádraží v 11:15 hodin a jeli vlakem do Sopotnice. Zde jsme se vydali po neznačené cestě podél řeky do Litic nad Orlicí. Po krátké přestávce na občerstvení v restauraci Zátiší jsme pokračovali po červené turistické značce chatovou oblastí do Brné a dále do Potštejna. Po občerstvení v místní cukrárně a restauraci, jsme pokračovali na vlak. Do Jablonného nad Orlicí jsme přijeli 17:30 hodin. Po celou dobu výšlapu byl krásný slunečný den s teplotou kolem 15 st. Celsia.
Délka trasy 13 km. Akce se zúčastnilo 34 účastníků.
Zúčastnili se: Černohous Oldřich, Černohousová Helena, Čtvrtečka Jaromír, Čtvrtečková Růžena, Domes Josef, Domesová Alena, Drnovský Ladislav, Fajtová Anna, Faltusová Eliška, Fendrichová Marta, Gregorová Ludmila, Hlavsová Věra, Chládek Josef, Chládková Jana, Javůrek Josef, Jiránková Helena, Khol Antonín, Kholová Věra, Krátká Helena, Krátký Jaroslav, Krátká Dana, Krátký Jaroslav, Krčmářová Jana, Mikulová Dana, Moravcová Jiřina, Páchová Marie, Scholtz Gunter, Sontáková Jiřina, Šafářová Mária, Štěpánková Hana, Štemberová Mária, Štembera Vladimír, Tschopová Alena, Vávrová Božena.

Akci vedla Černohousová Helena
Foto: Fendrichová Marta
____________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________

30. 03. 2014 Zahájení sezóny – Česká Třebová

Již tradičně , letos po osmé jsme se zúčastnili zahájení turistické sezóny v  naší oblasti - Pardubický kraj. Kvůli železniční výluce spojené s přestavbou uzlu v Ústí nad Orlicí zvolili jsme dopravu autobusem fy Kyllar. Z Jablonného nad Orlicí  odjelo 43 našich turistů. Program zahájení tur. sezóny v českotřebovském Národním domě zajišťoval místní KČT. Na jevišti  kulturního stánku se střídaly hudební skupina Šutr s tanečnicemi. Zaznělo i několik krátkých projevů zástupců KČT a zástupce starosty města. Závěrem proběhlo předání štafety příštímu pořádajícímu KČT Polička pro rok 2015. Po programu zahájení se naši turisté vydali na doporučenou  7 km trasu vedoucí přes park Javorka, dále výstupem na vrch Kozlov 601 m n.m., k chatě Maxe Švabinského. Po kratším odpočinku jsme sestoupili do údolí Křivolického potoka ke Keltské osadě a dále na Hory. Prohlédli jsme si kapli P. Marie Pomocné a poobědvali v místní restauraci. Sestoupili jsme do města a prošli  k další mu cíli – k rotundě sv. Kateřiny, nejstarší dochované sakrální památky ve vých. Čechách. Další navštívenou památkou byl kostel sv. Jakuba Většího v klasicistním slohu. Na obou místech byly komentované prohlídky. Celý den bylo krásné počasí  s max. 19 stupňů C. Někteří naši turisté navštívili v závěru i městské muzeum, pochutnali si na kávě v cukrárně a na pivu v pivovaře Faltus. Odpočinkem na Starém náměstí jsme ukončili pěkný den. V 17.15 hod. jsme odjeli do Jablonného n.Orl.

Foto: Marta Fendrichová
Akci zajišťoval a zapsal : Jar. Krátký
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

22. 02. 2014 Jablonné nad Orlicí – Mariánská  hora – Lanškroun

Letošní zima není zimním sportům příliš nakloněna. Jarní počasí vybízí natěšené  turisty k pěším výletům do přírody. Proto jsme zvolili jako náhradu za neuskutečněný výlet na běžkách pěší akci z Jablonného do Lanškrouna. Cesta vedla po červ. tur. značce do Bystříčka, na Kalhoty, přes Horní Čermnou na Mariánskou horu. Zde byla zastávka na občerstvení, které jsme si nesli s sebou ve svých baťozích. Mariánská hora je význačným poutním místem s kostelem Narození P. Marie. Prohlédli jsme si interiér kostela. Mnohé nás příjemně překvapil jeho pěkný stav. V létech 2002 - 2005 byla provedena celková oprava včetně výmalby a nového osvětlení celkovým nákladem 1,431.000,-Kč. Finanční prostředky byly zajištěny ze sbírek. Rovněž i 14 zastavení Křížové cesty v sousedství kostela je v dobře udržovaném stavu. Z Mariánské hory jsme pokračovali po modře značené cestě do Dolního Třešňovce a Lanškrouna. Pochodování jsme ukončili v historické restauraci Krčma. Protože víkendové autobusové spojení turistům nepřeje, odvezl nás do Jablonného nad Orlicí Mir. Kyllar se svým autobusem.
16 km  pochodu se zúčastnilo 22 našich turistů.

Foto:  Marta Fendrichová
Pochod vedl a zapsal : Jar. Krátký
_________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________

08. 02. 2014 Dolní Lipka – Králíky – Mariánský kopec – Králíky

Účastníci – Drnovský, Krátký, Krátká, Fajtová, Ebertová, Khol, Domes, Domesová, Krčmářová, Applová, Gregorová, Faltus Josef, Zelená, Kholová, Fendrichová, Kosková, Luxová, Peltánová, Vaníčková E., Vaníčková A., Beránková, Mikulová, Smetanová
Za krásného slunečného počasí jsme vyrazili z Jablonného, ale po vystoupení z vlaku v Dolní Lipce nám počasí ukázalo svoji zimní podobu. V mlze a větru jsme došli do Králík, kde naštěstí opět svítilo sluníčko. Křížovou cestou jsme vystoupali na Mariánský kopec a v Poutním domě se občerstvili. Kolem Mariánského pramene jsme došli zpět k vlaku do Králík.




_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________

01. 01. 2014 Vycházka na nový rok

Již tradičně zahajujeme nový turistický rok vycházkou. Odpoledne ve 13,30 hod. 1.ledna 2014 se na jablonském náměstí sešlo 25 turistů.. Počasí nic moc. Inverzní charakter jako v období  před koncem minulého roku - mlhy, mrholení, cca + 4 nad nulou. Zvolili jsme kratší procházku okruhem do Bystřece. Za cílové místo bylo zvoleno pohostinství U Špičáků. V této hospodě je vždy zajištěno velmi dobré občerstvení. Spokojeni jsme se vydali v podvečer po silnici domů. Celkem jsme ušli asi 6 km.

Vycházku vedl Jar. Krátký                                                                                                                             
Foto Marta Fendrichová


_______________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky