Rok 2017 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2017

Foto + komentáře

09. 12. 2017 Černovír - Lanšperk - Dolní Dobrouč

  Dnešní trasa začínala na zastávce ČD v Černovíru. Po napojení na modrou značku cesta vedla kolem kaple sv. Gotharda a dále po vesnici, kde se na konci vesnice odbočila vlevo a pokračovala lesem i po lukách až ke kapli v Lanšperku. Tady byla plánovaná zastávka na výhledy po okolí a na zasněžený Suchý Vrch. Ale hlavním důvodem zastávky byly narozeniny Ládi Drnovského, který nám dal lahev vodky, abychom připili na jeho 80-té narozeniny. Tímto mu děkujeme a přejeme mu hodně zdraví a ještě mnoho našlapaných kilometrů.
  
Pak už cesta rychle ubíhala. Šli jsme přes  Kotčinu a za chvilku jsme byli v Dolní Dobrouči a cíl naší trasy Hostinec U Vacků byl na dohled.
  U Vack
ů nám uvařili chutný guláš, natočili pivo, uvařili kávu a splnili nám i ostatní přání. Po dobrém občerstvení většina turistů odešla na vlak v 15 hod. Ostatní odjeli podle plánu v 16 hod.

  Celkem bylo 34 turistů.
  Ráno bylo trochu chladněji, na loukách okolo Lanšperku trochu foukalo, ale na chůzi dobré.
  Celkem jsme ušli 10 kilometrů.           
                                                   
  Akci připravil a vedl Černohous Oldřich
___________________________________________________________________________________________________________________________________

25. 11. 2017 ZÁJEZD: Losiny

  Téměř na závěr roku jsme si dopřáli trochu relaxu v termálních lázních ve Velkých Losinách. Ale nejprve nás autobus dovezl do Maršíkova, kde jsme si prohlédli dřevěný kostel sv. Archanděla Michaela ze 17. století. Pak jsme pokračovali pěšky do Losin, kde si každý relax a koupání užil po svém.
  Po 16. hod. jsme odjeli k domovu. Pěší trasa byla tentokrát krátká, asi 3,5 km. I když celý den pršelo, pěší trasu jsme zvládli bez deště.
  Účast byla 46 členů i nečlenů Kčt včetně 6 - ti dětí.

  Zájezd vedla a zapsala Marta Fendrichová

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


05. 11. 2017 Mlýnický Dvůr - Heroltice - Mlýnický Dvůr

  
První listopadovou neděli jsme se skupinou 27 turistů dvakrát překročili hranici Pardubického a Olomouckého kraje. Po vystoupení z vlaku v Mlýnickém Dvoře jsme se stavili v kostele Narození Panny Marie, kde nás obzvlášť zajímaly renesanční náhrobky rodiny skláře Dominika Schürera. Pan kostelník nás pustil i na kostelní kůr, kde nám Láďa Drnovský zapreludoval na varhany. Okolo skiareálu Buková hora jsme vystoupali k rozcestníku Úvoz a po vrstevnici došli do první vesnice Olomouckého kraje – Heroltic. V útulné Heroltické hospůdce se nám moc líbilo. Sešli jsme dolů do Heroltic a poté se vrátili zpět do Mlýnického dvora na vlak. Ušli jsme asi 8 km.

  Výlet vedla a zapsala Z.Kosková  Foto M.Fendrichová

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. 10. 2017 Moravský Karlov - Červená Voda Lichkov

  Z Moravského Karlova jsme za mlhavého počasí vyrazili asi v 7.30 hod. Náš první cíl byla Křížová hora. Jelikož nám mlha výhledy neumožňovala, odvolali jsme i plánovaný výstup na rozhlednu a po krátkém občerstvení jsme pokračovali dál přes Šanov do Červené Vody. Tam bylo počasí obzvláště mlhavé, ale po odbočce do lesa na cyklotrasu již bylo fajn. Za nadšeného sběru hub jsme asi ve 12.40 dorazili do Lichkova, kde nás čekal zasloužený odpočinek v restauraci u nádraží. Do Jablonného jsme přijeli v 15.18 hod.

  Ušli jsme 16 km a zůčastnilo se 17 turistů.

  Akci připravil Olda Černohous, vedla a zapsala Marta Fendrichová

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

07. 10. 2017 ZÁJEZD: Les Království - Zvičina - Lázně Bělohrad

   I  když byla špatná předpověď počasí, přesto jsme na zájezd odjeli. Po deváté hodině jsme přijeli na přehradu Les Království, kde svítilo slunce a na hrázi bylo jako v pohádce.
   Z přehrady na Zvičinu bylo asi 8 km. Cestou do Bílé Třemešné dost foukalo, ale v lese bylo příjemně a houbaři si užili. Asi v půlce cesty trasa vedla kolem velkého Hotelu pod Zvičinou a o kousek dále vedla okolo Masarykovy studánky – Zvičinský drak. Pak cesta začala dost stoupat a stoupání vydrželo až na Zvičinu. V Raisově chatě jsme měli oběd, někteří si pak vystoupali na rozhlednu, která je v chatě a dívali se po okolí. Než jsme odjeli tak si vydatně sprchlo.
Ze Zvičiny nás autobus trochu popovezl a když žlutá turistická značka protínala silnic, tak většina  turistů vystoupila a šla 9 kilometrů do Lázní. Ostatní turisté ještě pokračovali autobusem a mohli si zvolit jednu ze tří kratších tras. Nejdelší trasa vedla  do Lázní Bělohrad, přes vesnice Borek, Vřesník a Brtev. Cestou ve vesnici Vřesník začalo trochu pršet  a tak jsme se stavili v Obecním domě  na rychlé občerstvení. Po dešti nás čekala poslední část trasy.
Na začátku Lázní Bělohrad si někteří turisté obešli  rybník Pardoubek s dřevěnými sochami, někteří  si prohlédli Lázně a v 17 hodin jsme odjížděli. Cestou byl v plánu i kostel sv. Pavla a Petra na  nevelkém kopci v Byšičkách s výhledem na Lázně Bělohrad. Jelikož jsme nenašli nebo tam nebyla žádná cesta na autobus, tak byl hned odjezd domů s příjezdem v 19:15 hod. do Jablonného n. O.

  Na zájezd nás vezla osvědčená autobusová doprava SAD Kyllar.
  Celkem bylo 46 účastníků.
  Počasí nám přálo, dopoledne bylo trochu větrné ale slunečné, odpoledne příjemné s občasným krátkým deštěm.
  Nejdelší trasa byla 17 km a pak kratší dle uvážení.           
                                                   
  Akci vedl Černohous Oldřich
___________________________________________________________________________________________________________________________________

23. 09. 2017 ZÁJEZD: Svojanov - Kněževes - Olešnice

  Z Jablonného n. O. jsme vyjeli v 7.00 hod. na hrad Svojanov, odkud jsme vyšli na 13-ti km trasu do Olešnice. Po 2 km nás čekala prohlídka kostela sv. Mikuláše ve Starém Svojanově. Paní průvodkyně nám přiblížila historii tohoto kostela, pocházejícího z 2. poloviny 13. století.
  Poté jsme se rozdělili na 2 skupiny, dle možností každého. Jedna skupina šla zpět do Svojanova a autobusem přejela do Olešnice. Tam si všichni  udělali svůj program. My ostatní jsme šli po zelené turistické značce, místy hůře schůdným terénem, do Olešnice. Zde byla dokonale prověřena naše kondice. Obstáli všichni na „1“. V Olešnici jsme se pak sešli s 2. skupinou a šli
jsme všichni na exkurzi tradiční ruční výroby modrotisku, kde se nám dostalo velmi podrobného výkladu i ukázky této, zde zachované tradice. Po občerstvení v hotelu „Závrší“ jsme v 16.45  hod. odjeli k domovu.
  Počasí bylo vcelku dobré, místy jen malé přepršky.
  Turistů se zúčastnilo 47.

  Zájezd vedla a zapsala Marta Fendrichová
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

09. 09. 2017 ZÁJEZD: Krkonoše - Mísečky - Labská bouda - pramen Labe - Vosecká - Harrachov

  9. září 2017 se uskutečnil autokarový zájezd do Západních Krkonoš.
  46 turistů / 26 členů našeho odboru KČT a 20 ostatních zájemců/ započalo svoje putování po Západních Krkonoších na Horních Mísečkách - 1000 m. n. m. kam nás dovezl autobus. 7 turistů využilo pro zdolání nejvyššího převýšení kyvadlovou autobus. dopravu na Zlaté návrší. Ostatní stoupali po žlutě značené turistické cestě na Vrbatovu boudu - 1.397 m. n. m. Obě skupiny se setkaly a po krátkém zastavení jsme pokračovali po červ. značené cestě kolem pomníčku Bohumila Hanče, Pančavského vodopádu /nejvyšší vodopád v ČR - 148 m/ k Hotelu Labská bouda - 1.340 m. n. m. Protože bylo krásné polojasné a teplé počasí, mohli jsme se občerstvit  na terase. Pokračovali jsme k Prameni Labe - 1.387 m. n. m. kde došlo i k hromadné foto. Po zeleném  značení  vedla naše cesta na Voseckou boudu - 1.260 m. n. m. Zde byl delší čas na občerstvení. Nabídka byla dostatečná. Po odpočinku jsme sestoupili po žl. znač. cestě ke Krakonošově snídani - 1.030 m. n. m. a dále po modré kolem říčky Mumlavy k Mumlavskému vodopádu. Mumlava měla dost vody a pohled na vodopád byl úchvatný. Zbýval poslední kilometr naší cesty do Harrachova. Na autobus. nádraží na nás čekal  řidič Michal Ordoš s autobusem. Odložili jsme zátěž a měli jsme cca 1,5 hod času na prohlídku po hlavní ulici města nebo na další občerstvení.
  Celý den bylo pro turistiku zaslíbené počasí, rozhledy po horách byly nádherné.
  Celkem jsme ušli asi 19 km. Odjeli jsme z Harrachova v 18 hod.

  Foto: Fendrichová  Marta
  Zájezd vedl a zapsal:  Krátký  Jaroslav
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

02. 09. 2017 VYHLÍDKOVÉ VRCHOLY

41. Vyhlídkové vrcholy
Odbor Klubu českých turistů Jablonné nad Orlicí uspořádal 2. září 2017 41. ročník tradičního turistického pochodu Vyhlídkové vrcholy. V letošním roce obdržel náš odbor KČT ocenění od Oblastního výboru KČT v Pardubicích za uspořádání jubilejního 40.ročníku v loňském roce.
  V letošním roce jsme se zaměřili na inovaci všech propagačních materiálů. Spolupráce s tiskárnou p. Jedličky v Orličkách byla příkladná. Děkujeme  BcA. Haně Hlouchové za grafické návrhy a realizaci všech tisků.
Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 403 turistů a organizátorů.
      5 km / Pohádková cesta/     196 účastníků
      9                                                  92
    17                                                  66
    26                                                    9
    cyklo                                             16
    organizace-Pohádk.cesta          23
    organizace centrální                  21

  Předcházející deštivé a chladné počasí zřejmě odradilo zvláště cyklisty a další turisty od účasti. Naší turistické akce se zúčastnila skupinka polských turistů, kteří společně s dalšími kolegy přijeli  na Medový jarmark v rámci programu Přátelství bez hranic.

  Znovu můžeme uvést, že pořádání Medového jarmarku a naší tur. akce je prospěšné nejen pro Město, KČT - ale zvláště pro návštěvníky.
Letos jsme zopakovali ocenění turistů na trasách směřujících na Suchý vrch dárkovými poukazy na občerstvení / 10 x 150,-Kč/ v Kramářově chatě.
Slosováni o věcné ceny  byli všichni účastníci. Ceny pro děti zajistil náš odbor KČT, ostatní zvlášť hodnotné ceny poskytla firma Isolit-Bravo a Dřevotvar.
Hlavní cenu motúčko s přídavnými zadními koly vyhrál p. Ladislav Drnovský, aktivní turista našeho odboru.
  Za pořadatele děkujeme všem , kteří pomohli s organizací  41.ročníku pochodu.
  Zvláště děkujme ing. Kvídu Štěpánkovi ,řediteli firmy Isolit-Bravo , za zajištění kvalitních cen.
  Můžeme závěrem konstatovat, že se turistická akce zdařila. Již dnes Vás zveme na 42.ročník tur. pochodu Vyhlídkové vrcholy, který se uskuteční 1.září  2018.

  Foto:  Marta Fendrichová
  Zapsal:  Jaroslav  Krátký

___________________________________________________________________________________________________________________________________

20. 08. 2017 ZÁJEZD: Polko - Kondratowice - dožínky

Dožínkové slavnosti v partnerských Kondratowicích
  Další akce pořádané v rámci  programu Přátelství bez hranic, tradiční dožínkové slavnosti v Kondratowicích, se koncem srpna zúčastnili naši turisté. Návštěvu spojili s poznáním zajímavých míst na cestě do partnerského města. Prvním zastavením bylo městečko Bardo s výstupem na místní vrchol Kalvárie, na který se scházejí tři poutní cesty
polská, česká a německá. Všichni, kteří se podrobili výstupu na 1,7 km vzdálený vrchol, byli odměněni vyhlídkou na město Bardo z opravdu ptačí perspektivy.                  Následovala prohlídka opraveného historického centra města. Na cestovatele čekala návštěva dalšího města Ząbkowice Ślaskie. To se od svého založení až do roku 1945 jmenovalo Frankenstein. Největší atrakcí města je šikmá věž, která se dnes na svém vrcholu vychyluje o více než dva metry. Středověké události v tomto městě byly poměrně složitou písemnou cestou podkladem ke vzniku celosvětově známého díla, několikrát zfilmovaného příběhu o Frankensteinovi, tvůrci umělého člověka.
Odpoledne patřilo dožínkovým oslavám. Měl jsem tu čest předat naši cenu za nejlepší věnec letošních dožínek. Odpolední program okořenila jablonská rocková skupina The Complication. K dobré náladě bezesporu přispěl i praktický dárek od našeho klubu turistů v podobě dvou soudečků Černého medvěda. Naši přátelé se více než dobře ujali úlohy hostitelů, za to jim patří poděkování. Věřím, že je stejně srdečně uvítáme na počátku září na Medovém jarmarku a Vyhlídkových vrcholech. Pro mne jediný nepříjemný okamžik dne, vstávání o páté hodině ranní, bohatě nahradil zajímavý a pestrý program celého dne, který s minutovou přesností naplánoval pan Jaroslav Krátký. Tímto mu děkuji za nás všechny účastníky zájezdu.

                                                                                                                                                                                             Miroslav Wágner

Článek doplněn: Zájezd se uskutečnil 20. srpna. Zúčastnilo se 52 turistů, v městečku Bardo jsme navštívili i baziliku Navštívení P. Marie, počasí přálo, odpoledne polojasno.
                                                                                                                                                                                             Jaroslav Krátký

___________________________________________________________________________________________________________________________________

05. 08. 2017 ZÁJEZD: Skřítek - Rabštejn - Klepáčov


  Ráno jsme vyjeli v 7:00 hod. směrem sedlo Skřítek, kde začínala naše trasa. První náš cíl byla zřícenina hradu Rabštejn. Trasa  vedla z kopce lesní asfaltovou cestou až na poslední kousek kdy stoupala na rozcestí pod Rabštejnem. Zde se otevřela krásná louka, kde bylo postaveno mnoho stanů a pěkný penzion Rabštejn. My jsme nejdříve odbočili a vystoupali na zříceninu, na kterou byla poslední část po strmém žebříku, ale výhledy stály za to.
  Když jsme se vrátili zpět z hradu, tak jsme se občerstvili v penzionu Rabštejn asi po jedné hodině jsme vyšlápli dále.
  Další náš cíl byl Kamenný vrch s rozhlednou. Cesta se mírně vlnila až na rozcestí Pod Kamencem, kde jsme se rozdělili. Jedna skupina šla kratší trasu po žluté až na rozcestí Traťovka, odkud je autobus zavezl do kempu Krásné.
  Druhá skupina vystoupala na Kamenný vrch (995 m. n. m.), kde stojí 14 m vysoká dřevěná rozhledna. Z rozhledny byly krásné výhledy na Praděd, Břidličnou horu, Ztracené kameny, Šumperk, Suchý Vrch a výhledy na Hanó.
  Z rozhledny až na konec obce Krásné bylo dost velké klesání. Zbytek cesty byl jen s mírným klesáním.
  V cíli naší trasy bylo teplé a slunečné počasí a tak někteří turisté využili zbytek odpoledne k osvěžení nebo koupání. Ostatní turisté využili čas k odpočinku a občerstvení.
  V 17:00 hodin byl odjezd z kempu Krásné. Návrat v 18:30 hodin do Jablonného n. O.

  Na zájezd nás vezla osvědčená autobusová doprava SAD Kyllar.
  Celkem bylo 45 účastníků z toho 1 dítě.
  Počasí nám přálo, dopoledne bylo příjemné a odpoledne svítilo slunce a bylo teplo i na koupání.
  Celkem jsme ušli 17 a 11 kilometrů.           
                                                   
  Akci vedl Černohous Oldřich
___________________________________________________________________________________________________________________________________

29. 07. 2017 Lukavice - Nekoř - Sobkovice - Jablonné nad Orlicí

  Z Jablonného jsme odjeli v 11.05 hod. do Letohradu a odtud jsme šli přes Bažantnici po žluté značce k leknínovému jezírku. Cesta byla příjemná, ale po vytrvalých deštích blátíčková. Vše jsme alevs naší šikovností zvládli a v Nekoři nás čekalo občerstvení u Zářecků. Pak jsme se vydali přes Sobkovice, kde byla zastávka na pivko i něco k snědku, do Jablonného. Došli jsme asi v 18.00 hod.

  Počasí bylo velmi teplé a téměř slunečné.
  Turistů se zúčastnilo 26.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. 07. 2017 Červenovodské sedlo - Orličky - Martinova hať - Jamné nad Orlicí - Jablonné nad Orlicí

  Ve 12:30 hod. jsme odjeli autobusem na Červenovodské sedlo. Hned na sedle nám paní Jana Jasanská udělala podrobný výklad o historii Orliček, při tom nám ukazovala staré i současné fotografie ze svých alb. Za tuto přednášku paní Janě Jasanské mockrát děkujeme.
  Ze sedla jsme šli neznačenou cestou do Orliček, kde byla zastávka na občerstvení v restauracï U nás doma. Dále jsme prošli Jamenskou kolonii a pokračovali na Martinovu hať. Martinova hať s nadmořskou výškou 703 m. n. m. má několik příběhů a pověstí o Svatém Martinovi, který byl  patronem vojáků, koní atd. a podle něho byl tento malý kopec s lesíkem pojmenován.
Dále jsme pokračovali ke sv.
Trojíci v Jamném n. O., okolo obrázku sv. Martina do Jablonného.
  Jelikož se blížilo pršení a pak i pršelo, tak všichni spěchali domů, aby moc nezmokli. Několik turistů se stavilo v hospodě u Moravců a po dešti šli domů.

  Celé odpoledne bylo příjemné počasí až na závěr trochu pršelo.
  Turistů se sešlo 29.
  Délka trasy 11 km
  Na Červenovodské sedlo nás vezl autobus pana Kyllara.

Akci vedl Černohous Oldřich
___________________________________________________________________________________________________________________________________

02. 07. 2017 Choltice - Svojšice - Heřmanův Městec

  V neděli 2. 7. nás z Jablonného vyprovázel slabý déšť, ale než jsme dojeli do Choltic, pršet přestalo. Prohlédli jsme si zámek s velkolepou zámeckou kaplí a poobědvali v zámecké restauraci, a už ve slunečném popoledni se vydali na trasu. Prošli jsme Svojšicemi s amfiteátrem a tvrzí ze 14. století. V Horních Raškovicích jsme vystoupali na rozhlednu Barborka, v areálu jsme se najedli třešní a pobavili se s vtipným panem pokladním. V cíli trasy, v Heřmanově Městci jsme si ještě prohlédli náměstí s kostelem, synagogu s galerií a odjeli vlakem domů.
  Turistů se zúčastnilo 32, z toho 2 děti a ušli jsme 12 km.

  Výlet vedla a zapsala Z. Kosková

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. 06. 2017 ZÁJEZD: Světlá n. S. - Stvořidla - Ledeč n. S.

  Tuto červnovou sobotu jsme se vydali poznávat místo, kde jsme ještě nebyli, a to Sázavu mezi Světlou n. S. a Ledčí n. S. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Početnější se vydala ze Světlé do Smrčné a menší skupina se zdržela ve městě a autobus je cestou do Ledče vyložil v Leštince, aby mohli sejít do Smrčné, kde jsme se spojili. Nádherný kus Sázavy s kamenitým korytem jsme obdivovali už společně. Pivo jsme si dali ve Stvořidlech, známém vodáckém tábořišti. Po obědě v Ledči jsme jeli do Tasic do sklářského skanzenu. Po prohlídce jsme si v prodejně českého skla nakoupili malé suvenýry. Cestou domů jsme se stavili v Bohdanči na rozhledně Bohdanka. Turistů se zúčastnilo 47, z toho 3 děti. Počasí bylo výletní, chladněji, větrno, i sluníčko nám svítilo.       Ušli jsme 14 km.
  Výlet vedla a zapsala Z. Kosková

___________________________________________________________________________________________________________________________________

11. 06. 2017 Lipová Lázně - Šerák - Obří skály - Ramzová

  Po velmi deštivé sobotě bylo nedělní ranní sluníčko předzvěstí krásného dne. A 23 našich turistů se vydalo na výlet do Jeseníků. 3 turistky, které si netroufaly na náročnější výstup, vyjely na Šerák lanovkou z Ramzové. My ostatní jsme dojeli do Lázní Lipové a během třech hodin zdolali převýšení více jak 800 metrů na Šerák. Odměnou nám byly krásné výhledy, svěží příroda a čistý vzduch. Po obědě na Chatě Jiřího jsme sestoupali na Obří skály a poté do Ramzové na vlak. Ušli jsme celkem 14 km.

  Výlet vedla, fotila a zapsala Z. Kosková


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27. 05. 2017 Mladkov - po naučné stezce Betonová hranice

  27. května 2017 se 25 našich turistů /z toho 4 děti/ zúčastnilo pochodu po naučné stezce Betonová hranice. Stezka vede od zastávky ČD po značených turist. cestách v délce cca 15 km. Na trase je 23 informačních tabulí, na kterých je popsána historie zvláště z období let 1935 - 38, kdy se intenzivně bodovala linie opevnění. Nejatraktivnější na trase je dělostřelecká tvrz Bouda a přilehlé obranné objekty.
  Celý den bylo překrásné skoro letní počasí a cesta převážně lesem byla velmi přijemná.
  Při příchodu zpět do Mladkova jsme odpočívali u táborového ohně  s opékáním špekáčků. K disposici bylo další občerstvení
pivo, limo, káva.
  Vlakem jsme odjeli  domů.
  Poděkování patří Karlu Kaplanovi, který se aktivně podílel na zajištění akce.

  Foto: Fendrichová  Marta
  Tur. akci vedl a zapsal: Krátký Jaroslav

___________________________________________________________________________________________________________________________________

13. 05. 2017 Za zlatým klíčem Rokytenky

  13. května 2017 se 36 našich  turistů zúčastnilo tradičního 35. ročníku pochodu Za zlatým klíčem Rokytenky. Pochod organizují naši kolegové z odboru KČT Žamberk.
  Na start pochodu do sportovního areálu Pod černým lesem nás zavezl Mirek Kyllar svým autobusem. Zvolili jsme z nabídky pořadatelů trasy 8 a 16 km. Kratší trasa vedla přes Zakopanku, Líšnici do sportovního areálu. Trasa 16 km kolem rybníku Dymlov, přes Kněžství, Kunvald, Zakopanku, Líšníci a do cíle. Organizace pochodu se nám líbila. Pěkné dojmy umocňovalo už konečně teplé májové počasí,  bylo polojasno. Na okolních horách hrozila bouřka, ale i ta nás minula, nezmokli jsme.
  Návrat domů zvolili naši turisté individuálně podle absolvování jednotlivých tras. Nejvíce jsme použili vlakové spojení.

  Foto: Fendrichová Marta
  Akci organizoval a zapsal: Krátký Jaroslav
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

06. 05. 2017 Hanušovice - Hynčice n. M. - Potůčník - Losiny

  Ráno jsme odjeli vlakem v 6.45 hod. do Hanušovic a odtud jsme pokračovali již pěšky do Hynčic, obce Potůčník a Velkých Losin. Počasí bylo teplé a téměř slunečné. V Losinách jsme měli dostatek času, tak si ho každý užil po svém. Při čekání na přestup v Bludově nás pár „vyběhlo“ ještě na rozhlednu Brusná.
  V krásné přírodě jsme ušli celkem 15 km a domů jsme přijeli v 18.45 hod.
  Zúčastnilo se 34 turistů.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. 04. 2017 ZÁJEZD: Semily - Riegrova stezka a okolí

  Po příjezdu do Semil jsme se vydali od informačního centra okolo bývalého zámku a dále parkem, za kterým jsme se napojili na červenou turistickou značku, která vedla převážně po pravé straně řeky Jizery.
   Riegrova stezka začínala v místech, kde řeka Jizera protékala mezi dvěma skalami a cesta tudy byla zhotovena pomocí vysuté lávky nad řekou. Cesta dále pokračovala okolo vodní
elektrárny a několika vyhlídkami na řeku Jizeru. Na konci stezky byla další vodní elektrárna a za ní hotel Pod Spálovem, kde jsme měli zajištěný oběd. Po dobrém obědě jsme pokračovali dále po plánované trase.  Vystoupali jsme do obce Spálov až k rozcestí Morava. Na tomto rozcestí  se utvořilo několik skupin. Někteří pokračovali po plánované trochu náročnější žluté trase s několika vyhlídkami až do Bítouchova, odkud pokračovali do Semil. Ostatní zvolili trochu lehčí modrou trasu, přes Masarykovu vyhlídku okolo Sejkorovy kapličky až do Semil. V Semilech byla hodina volna a každý ji využil po svém. Někteří zašli na prohlídku místního muzea, zvenku si prohlédli poslední staré roubenky ve městě, někteří se zašli občerstvit a nebo se jen procházeli.
  V 16 hod. byl odjezd do Lomnice n. P., kde jsme vystoupali na skokanský můstek na kterém byl přistaven kruhový ochoz jako rozhledna. Celý můstek s rozhlednou měl asi 360 schodů.
  Pak už jen následovala cesta domů s návratem 19:45 hod.

  Na zájezd nás vezla osvědčená autobusová doprava SAD Kyllar.
  Celkem bylo 41 účastníků z toho 2 děti.
 Počasí nám přálo, ze začátku bylo zataženo později polojasno.
  Celkem jsme ušli 13 km s převýšením 200 m.           
                                    
  Akci vedl Černohous Oldřich
___________________________________________________________________________________________________________________________________

08. 04. 2017 Potštejn Vyhlídka Vamberk Doudleby n. O.

  Před polednem jsme vyjeli z Jablonného n. O. vlakem do Potštejna. Počasí nic moc, ale předěl litického tunelu nás opět nezklamal. Za téměř slunečného počasí jsme vystoupali na Vyhlídku Vamberk, kde nás čekalo zasloužené občerstvení. Pak jsme již sešli do Vamberka a údolím podél trati do Doudleb n. O.
  Domů jsme přijeli v 19.19 hod. a celkem jsme ušli 12 km.
  Zúčastnilo se 29 turistů a 2 děti.

  Výlet vedla a zapsala Marta Fendrichová

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. 03. 2017 ZÁJEZD: zahájení sezóny Pardubice

  Zahájení turistické sezóny v krajském městě se 25. března 2017 zúčastnilo 52 našich turistů.
  Organizátoři z odboru  KČT Slovan Pardubice nabídli turistům velmi bohatý program. Vlastní zahájení proběhlo před budovou C krajského úřadu na Komenského náměstí /býv. reálka/. Z hostů se zúčastnili: primátor Pardubic p. Charvát a radní Pa kraje p. Živný. Za KČT předseda Oblastního výboru p. Vlastimil Škvára.
  Putovní symbolický klíč předali pořadatelé zástupcům odboru KČT z Vysokého Mýta, kde se uskuteční zahájení tur. sezóny v příštím roce.
  V presenci bylo zapsáno 1008 turistů. Je to dosud nejvyšší počet na těchto dosud pořádaných akcích. Další turisté navštěvovali volně přístupné památky bez zapsání v presenci. Z nabídky pořadatelů jsme si zvolili společnou asi 6 km procházku nábřežími a přilehlými parky s průvodcem. Navštívili jsme ekocentrum Paleta, park pod Vinicí, Bubeníkovy sady, park Na Špici, soutok Labe s Chrudimkou a Tyršovy sady. V odpoledních hodinách navštívili naši turisté individuelně další místa nebo památk. objekty. Např. Kunětickou horu /kyvadlová aut. doprava/, komentované prohlídky radnice na Pernštýnském nám., zámku nebo i návštěvu dvou kostelů v historické části města - Sv. Bartoloměje a Nanebevzetí P. Marie.
  Počasí nám přálo, bylo příjemně jarní - slunečno, cca 12 st. C.
  Z Pardubic jsme odjeli autokarem fy Kyllar do Jablonného nad Orlicí v 17 hod.

  Foto: Marta Fendrichová a Mirek Matyáš
  Zájezd vedl a zapsal: Jaroslav Krátký

___________________________________________________________________________________________________________________________________

12. 03. 2017 Dolní Lipka - Prostřední Lipka - Králíky

  Březnovou odpolední vycházku jsme započali na nádraží v Dolní Lipce. Zkratkou jsem došli na silnici vedoucí do Polska. Za Lipkovským potokem jsme odbočili doprava na cestu vedoucí původní zástavbou. Prohlédli jsme si německý hřbitov, dnes opravený a po otevření správcem i kostelíček Panny Marie královny míru. Přes Prostřední Lipku jsme dorazili do Králík a ke spokojenosti všech stihli i nějaké to pivo a kávu. Bylo větrno, občas slunečno, kolem 7st.C,  s krásnými výhledy na masiv Králického Sněžníku.  Zúčastnilo se 40 turistů.

  Výlet vedla a zapsala Z. Kosková


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

04. 03. 2017 ZÁJEZD: LYŽE + PĚŠÍ - Jizerské hory - Bedřichov a okolí

  Zájezd pro lyžaře a pěší turisty
  Zájezdu se zúčastnilo 49 turistů/ 35 lyžařů a 14 pěších/. Do Bedřichova jsme přijeli v 9,15 hod. Lyžaři na běžkách započali svoji cestu po stopách Jizerské padesátky na lyžařském stadiónu v Bedřichově. Pěší turisté odjeli na svůj start do 4 km vzdáleného Rudolfova /popis jejich putování níže/. Lyžaři jeli okruhy podle svých možností. Někteří zvolili za svůj cíl Jizerku, další Smědavu, Knajpu nebo trasy blíže Bedřichova. V cíli  je vždy potřeba se občerstvit a uvolnit svaly a klouby. To se také stalo v jedné z restaurací. Počasí, které je vždy rozhodující pro prožitky a spokojenost nám opravdu přálo. Jarní již teplé sluníčko, na teploměru /ve stínu/ kolem 10 stupňů, jasno - polojasno. Sníh převážně firn.
  Čtrnáct pěšáků vystoupilo z autobusu až na rozcestí u České chalupy v Rudolfově. Po silnici došli k objektu hydroelektrárny napájené přivaděčem z přehradní nádrže Bedřichov. Přes těleso hráze elektrárenské vyrovnávací nádrže se připojili na zelenou a stoupali k Mlynářovu kříži. Tady malá odbočka na vyhlídku U Jezdce. Cesta na vyhlídku slušně klesá /to snad vymyslel Cimrman - klesat na vyhlídku/, cíl je to pěkný. Zpátky na Mlynářův kříž a po žluté a červené pohodovou cestou přes Strážní buk na Libereckou výšinu. Mnohá chuťová očekávání zhatil kuchař, který zapomněl včas nastoupit ke sporákům… Tak šup na rozhlednu - duchovní strava lehce narovná dojmy (a taky nejsme z cukru) a skupinka opouští Výšinu zpět ke Strážnímu buku a dál po červené přes Ježíškovy kameny k České chalupě. Dosud bylo sněhu poskrovnu, cesty většinou suché. Pokus o nakrmení dopadl na České chalupě o poznání lépe, byť by tu asi Pohlreich hvězdičku za ochotu nenechal. A pak už po zledovatělé cestě do kopce na Bedřichov. Konečně jsme na horách v zimě - led a rozbředlý sníh. Pauzu před příjezdem autobusu využili někteří k doplnění pitného režimu v bufetu u parkoviště, někteří se potoulají po lyžařském areálu a pětice vyběhla ještě na Královku obdivovat veliké iglú a po sto dvou kovových schodech i se pokochat výhledy do usínajícího kraje.
  Pěší  turisty doprovázel, průběh jejich cesty zapsal a foto zajistil  Janda Karel
  Z Bedřichova jsme odjeli v 17,00 hod. Do Jablonného nad Orl. nás přivezl Mir. Kyllar ve 20,30 hod.

  Foto: Fendrichová Marta
  Zájezd vedl : Krátký Jaroslav
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. 02. 2017 Čenkovice - Bystřec - Jablonné nad Orlicí

  Do programu akcí byla dodatečně zařazena zimní vycházka, které se zúčastnilo 37 turistů. Autobusem fy. Kyllar jsme se nechali vyvézt přes Orličky na křižovatku se silnicí č. 11
ke kříži.
Dále již pěšky přes Čenkovice, údolím potoka Čenkovička do Bystřece po modré tur. zn. Cesta lesem byla po sněhu. V letošní zimě bohaté na sníh celkem normální jev. Předem naše ohlášená zastávka v pohostinství U Špičáků proběhla k naší spokojenosti. Jako vždy dobrá nabídka a příjemná obsluha. Procházkovým tempem jsme došli cca v 16,45 hod. do Jablonného nad Orlicí. Turistky z Verměřovic šli přímo přes Bystříček  domů.
  Počasí celkem přálo, bylo oblačno, cca 3 - 4 stupně C.

  Foto: Fendrichová  Marta
  Akci vedl a zapsal : Krátký Jaroslav
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


21. 01. 2017 Jamné nad Orlicí

Krátké zimní turistické akce, cca 5 km, se zúčastnilo 48 turistů.
Počasí bylo pěkné a v hospůdce u Moravců bylo dobře a veselo.

Akci jsme ukončili asi v 18.30 hod.

Výšlap vedla a zapsala Marta Fendrichová



__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

07. 01. 2017 Výroční schůze









___________________________________________________________________________________________________________________________________

01. 01. 2017 Novoroční výšlap

  Turistické akce se zúčastnilo 24 našich turistů. Cestovali jsme vlakem do Ústí nad Orlicí. Poté jsme po cestě kolem kapliček Křížové cesty vystoupali na Andrlův chlum  559 m n.m.
Stali jsme se tak součástí 18.
ročníku tradičního Novoročního výstupu na Andrlův chlum, který pořádá odbor KČT Ústí nad Orlicí. Výstupu se zúčastnilo celkem 1.142 pěších turistů
a cykloturistů.
Každý  turista obdržel účastnický list. Posezení v chatě KČT bylo příjemné. Cesta zpět proběhla také v pohodě. Odjeli jsme domů v 16.48 hod.
  Počasí bylo zimní, jasná obloha – sluníčko.

  Foto: Fendrichová  Marta
  „Výšlap“ vedl a zapsal:  Krátký Jaroslav

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky