Rok 2018 - KČT Jablonné nad Orlicí

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Rok 2018

Foto + komentáře

08. 12. 2018 Poslední kroky - Tajný výlet

  Poslední akce v roce 2108 pod názvem „Tajný výlet“ začala na nádraží ČD v Jablonném n. O. Někteří turisté už typovali kam půjdeme, ale stále nevěděli. Když jsme vystoupili v Mladkově, turisté dostali ještě několik nápověd, kam půjdeme a potom společně uhodli cíl tajného výletu, který byl v turistické chatě na Čiháku. Celá trasa z Mladkova až na Čihák vedla po červené turistické trase. Na Čiháku jsme se příjemně zahřáli dali jsme si pozdní oběd a  popovídali jsme si s ostatními turisty.
  Před 17 hod. pro nás přijel autobus a tak jsme ukončili posezení v chatě a jeli jsme domů. Tímto tajným výletem jsme ukončili turistickou sezónu v roce 2018.

  Na poslední akci přišlo 27 turistů.
  Po deštivém týdnu byla sobota bez deště. Bylo trochu chladněji  a občas se objevilo i sluníčko. Chvilkami byly i docela dobré výhledy.
  Celkem jsme ušli 8, 5 kilometru
                                                  
  Akci připravil a vedl Černohous Oldřich

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. 11. 2018 Velké Losiny

  Tentokrát jsme zvolili jinou formu „ turistiky „ a uspořádali jsme zájezd na koupání do termálního koupaliště ve Velkých Losinách. Odměnou tak byl relaxační odpočinek po celoročních odšlapaných kilometrech.
  Zúčastněných bylo 37 včetně 4 dětí, které si to opravdu užily.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová




______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. 11. 2018 Letohrad - Žamberk

  Svatý Martin letos na bílém koni nepřijel, takže jsme suchou nohou prošli cyklostezku z Letohradu do Lukavice a polní cestou a lesem se dostali až k rybníku v zámeckém parku a poté přes silnici č. 11 k rekreačnímu areálu Pod Černým lesem. V restauraci Babeta jsme poobědvali, ochutnali letošní Svatomartinské víno a odjeli autobusem do Letohradu a poté vlakem domů.
  
27 turistů ušlo asi 9km.

  
Výlet vedla Z.Kosková



______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27. 10. 2018 Jeseník - Křížový vrch - Č. kameny - Jeseník

  27. 10. 2018 podnikli plánovaný turistický výlet do perly Jeseníků. Sychravá sobota se zataženou oblohou, místy i pár kapek deště a to neodradilo 18 turistů. Dvanáct ušlápnutých kilometrů nás unavilo, ale i posílilo. Myslím, že se výšlap líbil všem zúčastněným.

  Akci vedl Karel Kaplan





_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. 10. 2018 Okolo Bystřece

  Celé léto bylo z hlediska počasí úžasné, ale v sobotu 20.10. 2018 byla mlha, že by se dala krájet i tak 27 turistů vyrazilo na trasu, co nám naplánovala paní Stáňa Rollerová.
  Trasa byla z Jablonného nad Orlicí do Bystřece k painballu, dále k Zahradníkově lípě, okolo bývalého Macháčkova obchodu na Coufalův kopec okolo Mertové stodoly po hraně kamenolomu Evrovia. Dále okolo kravínu 2, Urbanova rybníka k lesíku Houšťák, dále okolo rozkvetlého pole s hořčicí až na Vartu. Potom okolo pomníčku Járy Vaníčka až k dubům ke starému, který se po vichřici zlomil a zase nabírá na síle. Vedle něho je nasazený nový mladý dub. Od dubu jsme se šli občerstvit ke Špičákům. Celou cestu jsme toho moc neviděli.
  Po občerstvení u Špičáku cesta pokračovala přes Cikánský kopec po nově přeznačené modré značce až do Jablonného nad Orlicí. Z Cikánského kopce už byl krásný výhled, ale jenom směrem Suchý vrch, Sobkovice, Studenecké skály.

  Ušli jsme 13 km.
  Celkem bylo 27 turistů.
  Akci vedl Olda Černohous

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

06. 10. 2018  Potštejn -  Malá, Velká Skrovnice – Brandýs n. O.

  Z Potštejna jsme vyrazili asi v 9.00 hod. na 14 km dlouhou trasu. Naše kroky vedly přes podhradí na Vochtánku a do Modlivého dola, kde jsme odhodili pár svršků, neboť nás čekal pořádný výstup. Pak přišel krátký odpočinek a svačinka
a pokračovali jsme přes Polom k myslivně Hájek. Tam došlo na narozeninový přípitek dvou našich členů a po již menším výstupu jsme došli do Velké Skrovnice. Poseděli jsme ve velmi příjemné hospůdce u Pelinků a vydali se pak
posilněni hopsa, hejsa do Brandýsa n. O. Tam byl čas ještě na kávičku a zákusek.
  Návrat byl v plánovaném čase v 17.05 hod.
  Počasí bylo krásné, téměř letní. Zúčastnilo se 31 turistů a 1 dítě.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. 09. 2018 Severomoravská chata

  Za chladného rána, místy mrazivého, jsme jeli vlakem do Podlesí. Z vlakové stanice jsme šli po modré trase přes obec Podlesí až na Severomoravskou chatu, kde bylo vinobraní. Někteří turisté ochutnali burčák a ostatní zůstali u točeného piva. Asi po hodinovém posezení jsme před chatou udělali společné foto a vydali se do Králík. První část trasy vedla po cyklotrase a další po žluté až do Králík. Poobědvali jsme v restauraci U lípy a prošli jsi pouť v Králíkách.
  Ve 14:17 jsme odjeli vlakem do Jablonného nad Orlicí.
  Ušli jsme 14 km za slunného a teplého počasí.
  Celkem bylo 23 turistů.

  Akci vedl Černohous Olda


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. 09. 2018 Vysoké Žibřidovice - Sušina - Dolní Morava

Vysoké Žibřidovice, kaskády Prudkého potoka, Mokřiny, lovecká chata Babuše, Slaměnka, Dolní Morava

  15. září 2018 se uskutečnil výlet do horské přírody. 17 turistů se vydalo na trasu 18 km. Počasí nám přálo, bylo polojasno, cca 18 st. Od železniční zastávky ve Vysokých Žibřidovicích jsme stoupali zpočátku mírně po červ. značené cestě k hájovně na Bystřinách, dále již obtížnější cestou ke kaskádám Prudkého potoka. Nejromantičnější ale zároveň nejnáročnější byl 2 km úsek na Mokřiny, který je srovnáván s kaňonem Bílé Opavy pod  Pradědem v Jeseníkách. Po nutném odpočinku zbýval již kratší výstup na hřeben k lovecké chatě Babuše 1230 m n. m. 2,5 km sestupem jsme došli na chatu Slaměnka, kde bylo možné se podle chuti občerstvit.  Stezka do oblak, která je v těsné blízkosti stále láká množství návštěvníků. Patrné je to i v celém resortu Dolní Moravy. Po cca 4 km jsme sestoupili k hotelu Vista a k lanové dráze. Měli jsme asi 1 hod. na prohlížení zábavných a sportovních zařízení  v areálu.
  Odjeli jsme autobusem v 16 hod. do Prostřední Lipky k vlaku. Do Jablonného jsme přijeli podle předpokladu po 17 h.

  Výlet vedl a zapsal: Krátký Jaroslav
  Foto :  Fendrichová Marta a Riznič Lukáš

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

01. 09. 2018 VYHLÍDKOVÉ VRCHOLY

  Odbor našeho Klubu českých turistů v Jablonném nad Orlicí uspořádal 1. 9. 2018 42. ročník tradičního tur. pochodu Vyhlídkové vrcholy. I přes velkou snahu pořadatelů nebylo v silách ovlivnit počasí. Po krásných dnech přišla sobota s dopoledním vydatným deštěm. I když se turisté řídí přirovnáním, že není špatného počasí, ale nevhodně oblečený turista, přece jen účast byla značně ovlivněna.
  Bylo zvažováno i ukončení Pohádkové cesty pro děti. Nakonec se všichni příchozí vydali na svoje trasy.
  Na trase 8 km vedoucí přes Mistrovice a Sobkovice si účastníci pochvalovali občerstvení v hospodě v Sobkovicích. Na návsi bylo i kontrolní stanoviště. Na trase 17 km jsme poprvé umístili kontrolní stanoviště s občerstvením u hájovny v Hynkovicích. Už samotné prostředí s dřevěnou stavbou hájovny čiší romantikou. Také tento počin si turisté pochvalovali. Tradiční kontrolní stanoviště bylo u Kramářovy chaty na Suchém vrchu. K deštivému počasí zde přibyla mlha až na zem.
  Celkem se 42. ročníku turistického pochodu zúčastnilo  174 turistů a dobrovolníků. Z toho na pěších trasách 134, organizace 19, Pohádková cesta 21.
  Cyklistům počasí vůbec nepřálo, proto byla účast minimální.
  Znovu jsme zopakovali vylosování 10-ti turistů, kteří prošli event. projeli kontrolou na Suchém vrchu. Vylosovaní obdrželi voucher na občerstvení v Kramářově chatě v hodnotě 150,-Kč.
  Odměněni byli také všechny děti, kteří prošli Pohádkovou cestu.
  Každý účastník obdržel pamětní list.
  Děkujeme za pomoc při uspořádání Městu Jablonné nad Orlicí, p. Kačírkovi ved. odboru kultury MěÚ, TJ Jablonné nad Orlicí , Sboru dobrovolných hasičů, všem našim členům KČT, kteří se podíleli na organizaci akce a všem dobrovolníkům  převážně  dívkám a chapcům na Pohádkové cestě.
  Doufáme, že příští rok nás počasí „podrží“ a 31. srpna 2019 se  sejdeme na 43. ročníhu Vyhlídkových vrcholů. Těšíme se na Vaši účast.


                                                                     Za odbor KČT Jablonné nad Orlicí
                                                                     zapsal- Krátký Jaroslav
                                                                     foto – Fendrichová Marta ,Riznič Lukáš

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. 08. 2018 Branná - Kronfelzov - Ostružná

  Místo zrušeného zájezdu na Lovoš jsme narychlo uspořádali výšlap na Jesenicko. Z Branné jsme šli přes Kronfelzov do Ostružné a někteří z 15 turistů došli ještě jinou trasou zpět do Branné.
  V teplém letním počasí jsme ušli 15 km.  

  Akci vedl K.Kaplan
  Foto M.Fendrichová



_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

04. 08. 2018 Třebechovice - Krňovice - Stříbrný rybník

  
Předpověď počasí na tuto sobotu slibovala teploty kolem 30 stupňů, přesto se 16 neohrožených turistů vydalo na  11 km túru z Třebechovic ke Stříbrnému rybníku. Ráno bylo příjemně chladné, ale ve skanzenu v Krňovicích jsme už poznali, že se meteorologové nemýlili. Po prohlídce nám o to více chutnalo pivo ve stínu pod platanem. V pivovaru U Hušků v Bělči n. O. jsme poobědvali a poté došli, naštěstí víceméně ve stínu borovicových lesů,  ke Stříbrnému rybníku.   Malá část výpravy odjela domů a my zbylí jsme prožili příjemné odpoledne a několikrát se vykoupali v prohřáté vodě rybníka.  Autobusem jsme odjeli na hradecké nádraží a odtud vlakem domů.

  
Výlet vedla a zapsala Z.Kosková
  
Foto M.Fendrichová


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. 07. 2018 Králický Sněžník

  28. 07. 2018 byl po třech letech opět uspořádán výstup na Králický Sněžník, jedenáctý nejvyšší kopec ČR. K autobusu přišlo 25 turistů a 3 jsme naložili po cestě. Výstup se konal z Medzygorie PL směr Sněžník se zastávkou na  Chronisku chata na Polském území. Z vrcholu jsme pokračovali k pramenu Moravy, ke slůněti a kapli, kde jsme opekli klobásy a vydali jsme se přes Stříbrnici k vlakové zastávce ve Starém Městě. Počasí bylo velice příjemné na tůru. Kousek před Starým Městem nám pot spláchl prudký liják. Po příjezdu do Jablonného jsem všem účastníkům předal účastnický list, jako omalovánku. Výlet se vydařil.
  Nakonec jsme ušli 19 km.

  Akci vedl Kaplan Karel


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. 07. 2018 Nýznerovské vodopády – Javorník – Zlotý Stok – Kamieniec Zabkowicki

  Tuto červencovou sobotu jsme se vydali do našich oblíbených Rychlebských hor, tentokrát trochu dále do Javorníku a poté ještě do Polska. Nejprve jsme se prošli podél Stříbrného potoka k Nýznerovským vodopádům. V Javorníku jsme vystoupali k zámku,  prošli nádvořím (prohlídku si necháme na jindy) a pokračovali po ČT na Čertovy kazatelny, kde je vyhlídka do Račího údolí. Sestoupili jsme k secesní opravené Tančírně v Račím údolí, občerstvili jsme se pivem, kávou a výbornými trubičkami. Na sále probíhal svatební obřad, takže jsme se potěšili i pohledem na krásnou nevěstu. Z cíle v Javorníku jsme odjeli do Bílého potoka na oběd. Po obědě jsme překročili hranice a ve městě Zlotý Stok jsme po chvíli hledání našli historickou vápenku, z jejíž plošiny je nádherný výhled do okolí. Dojeli jsme do města Kamieniec Zabkowicki a prohlédli si zvenku zámek Mariany Oranžské, park, kostel sv. Trojice, budovy cisterciáckého kláštera a k němu přiléhajícího kostela Nanebevzetí. P. Marie a odjeli přes Klodsko domů. Až na krátké přepršky bylo příjemné počasí, kolem 25 stupňů.
  
Turistů se zúčastnilo 48, ušli jsme celkem kolem 10 km.
  Zájezd  vedla a zapsala Z. Kosková

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. 06. 2018  Dlouhoňovice - Písečná - Letohrad

  Z Jablonného jsme odjeli vlakem v 7.49. hod. do Žamberka a  odtud  přes Dlouhoňovice, Kozinec a Písečnou do Letohradu. Nejprve nás cesta vedla po krásně upravené naučné stezce. Po vystoupání na vrchol Kozích hřbetů, nás čekal zajímavý výhled, hlavně na kopec Žampach, který z této strany vypadá, jak menší zalesněný kopeček. Přes Kozí hřbety jsme pak sestoupili na horní konec Písečné, kde jsme se kochali krásnými chaloupkami a upravenými zahrádkami.
  Po občerstvení v hospůdce u Růženky jsme vyrazili přes Pustiny a  Kopeček do Letohradu, kde byl čas ještě na zmrzlinku či pivko.
  Počasí bylo polojasné,  jen místy foukal silnější a chladnější vítr. Domů jsme přijeli v 15. 30 hod.   
  Turistů se zúčastnilo 22

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. 06. 2018 Prátelské setkání na stadioně v Jablonném nad Orlicí









_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. 06. 2018 Mladkov - Č. Petrovice - Pastviny

  
21 turistů se zúčastnilo výletu nejdříve vlakem do Mladkova a poté pěšky přes Petrovičky, hranice s Polskem, České Petrovice, Pastviny, Nekoř. Za krásného letního počasí byla dobrá viditelnost i do vzdálených míst. V Českých Petrovicích byl oběd v horské chatě „Na rozcestí“. Po poledním odpočinku následovala lehčí část cesty obcí a údolím potoka Orlička kolem bývalého mlýna s dosud funkčním mlýnským kolem do Pastvin. Na přehradě byla již vidět začínající letní sezóna.
Protože do odjezdu cyklobusu zbývala ještě delší doba, rozhodli se naši turisté pokračovat po modré tur.
zn. kolem  přehrady do Nekoře / následná zastávka cyklobusu v 16,38 hod./ Po cestě bylo ještě zastavení nad přehradou v restauraci Formanka na osvěžení. Kolem hráze přehrady, částí obce Nekoř - Údolí jsme došli k mostu v Nekoři. Cyklobus měl na příjezdu zpoždění a další pomalou jízdou do Letohradu ohrožoval náš přestup na vlak. Shodou okolností měl i vlak z Ústí nad Orl. zpoždění  a tak náš odjezd proběhl „na vteřiny“.
  Celkem jsme urazili pěšky cca  17 km. Přijeli jsme do Jablonného n.Orl., V 17.15 hod.

  Foto z akce :  Fendrichová  Marta
  Výlet vedl a zapsal : Krátký Jaroslav
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

03. 06. 2018 Ruda n. M. - Háj - Šumperk

  V neděli 3. června 2018 se 27 našich turistů vypravilo na výlet po trase Ruda nad Moravou, Radomilov, Kostelíček, rozhledna Háj, Šumperk. Cestu tam a zpět jsme absolvovali vlakem. V Kostelíčku, který je zasvěcen Božímu Tělu probíhala poutní hojně navštívená mše. Na pokraji lesa byly pouťové stánky s občerstvením a pouťovými dárky. V tuto dobu přišla bouřka a hustý déšť, který jsme po dlouhé době „okusili“. Cestou na rozhlednu Háj bylo již deště méně a postupně ustal. Rozhlednu Háj 29 m vysokou na kótě  631 m n. m. provozuje KČT Šumperk. Nižší oblačnost neposkytovala vzdálené výhledy, nicméně město Šumperk a jeho okolí bylo jako na dlani. Po příchodu do Šumperka jsme v místních restauracích poobědvali a popili. V 15,14 hod jsme odjeli  vlakem domů. Mimo zmíněného deště bylo počasí pěkné, letní. Celkem jsme ušli cca 12 km.

  Foto: Fendrichová  Marta
  Výlet vedl a zapsal: Krátký  Jaroslav

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. 05. 2018 ZÁJEZD: Čechy pod Kosířem - Slatinice - Olomouc

  48 našich turistů se zúčastnilo zájezdu na Moravskou Hanou.
  Procházkou zámeckým parkem v Čechách pod Kosířem jsme zahájili celodenní program. Následovala prohlídka hlavního okruhu v zámku. Viděli jsme mimo jiné obrazy Josefa Mánesa, který na pozvání vlastníků zámku zde působil v létech
1839 - 1870. Po prohlídce většina našich turistů navštívila na občerstvení zámeckou kavárnu. Někteří navštívili nedaleké Muzeum kočárů, které má co do kvality a množství exponátů největší sbírku ve střední Evropě. Následoval 2 km výstup lesoparkem s kvetoucími akáty na Velký  Kosíř – hanácký Mont Blanc 442 m n. m. Rozhledna postavená před 4 roky nebyla z technických důvodů otevřena. Přesto bylo v okolí příjemné posezení. 4,5 km mírným sestupem jsme došli do Slatinic - lázní. 11 našich turistů přejelo do Slatinic autobusem. Po krátké procházce lázněmi nás čekal oběd v restauraci Na Figleně. Měli jsme velké štěstí na počasí. V době oběda přišla bouřka s přívalovým deštěm. V době odjezdu do Olomouce se nebe opět vyjasnilo a bylo příjemně. V Olomouci jsme absolvovali 2,5 hod. prohlídku historických míst a objektů s průvodcem. Druhá největší památková reservace po Praze má co nabídnout.
  Značně unaveni jsme se těšili na posezení v autobusu Mir. Kyllara při cestě domů.
  Přijeli jsme před 21 hod. do Jablonného nad Orlicí

  Foto : Fendrichová Marta
  Zájezd vedl a zapsal: Krátký Jar.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

05. 05. 2018  Zájezd: Bílek – Chotěboř

  Z Jablonného jsme vyjeli v 7.00 hod. do Bílku, odkud nás cesta vedla úžasným kaňonem řeky Doubravy do Chotěboře. Terén byl místy dost náročný, ale jsme dobrá parta, tak to všichni zvládli bez problémů. Pod Sokolohrady jsme si udělali delší pauzu na odpočinek a toho někteří využili a vystoupali si ještě na vyhlídku. Dále již byla cesta méně namáhavá a v Chotěboři jsme si dali zasloužený oběd. Asi ve 14.30 hod. nás autobus převezl do obce Vepříkov, kde si mnozí se zájmem prohlédli muzeum Stodola krásných krámů. Tam jsme se ve vzpomínkách vrátili nejen do našeho mládí, ale i našich rodičů a babiček. Po malém občerstvení na tamním hřišti jsme se vydali k domovu.
  Příjezd byl cca v 19.00 hod. a k pohodě celého dne přispělo i pěkné počasí.
  Turistů bylo 47 a 3 děti.

  Zájezd vedla a zapsala Marta Fendrichová
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. 04. 2018 D. Libchavy - Údolí Sejfů - Lanšperk

  Z Jablonného jsme jeli vlakem v 7.49 hod. do Dolních Libchav, odkud jsme šli po cyklotrase do Cakle. Tam jsme odbočili na naučnou stezku Údolí Sejfů a pokračovali lesem až na zelenou značku, po které jsme došli do Lanšperka.
  Počasí bylo na roční dobu nezvykle teplé, takže cesta lesem byla velmi příjemná.
  V Lanšperku jsme zašli do hostince Na Podhradí na gulášek a pivko. Někteří si pak ještě prohlédli zříceninu hradu a kapli. Domů jsme přijeli v 13.10 hod.
  Turistů se zúčastnilo 41.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

07. 04. 2018 ZÁJEZD: Svatý Jan p. S. - Karlštejn

  Na první zájezd v roce 2018 jsme si přivstali a za mrazivého rána jsme odjížděli už v 5 hod. Po příjezdu do Svatého Jana pod Skalou slunce už pěkně hřálo a tak jsme mohli zajít ke kapli sv. Maxmiliána, prohlédnout si Mariánské sousoší, napít se z pramene sv. Ivana a z venku si prohlédnout kostel a klášter.  
  Cesta k vyhlídce stoupala dost ostře a tak jsme byli rádi, že jsme se mohli zastavit u kaple Povýšení sv. kříže v půlce cesty.
  Z vyhlídky byl krásný výhled na Svatého Jana, který byl přímo pod námi. Z dalších výhledů byl vidět Sedlec a Loděnice.
  Další cesta k Solvayovým lomům byla pohodová. Prošli jsme celý skanzen pěšky, prohlédli si vystavované exponáty i všechny vystavované druhy vápence, které se v okolí těžily. Začátek prohlídky začal jízdou vláčkem po skanzenu, která se nám za krásného počasí líbila. Další část prohlídky byly ve štole, ve které byla expozice dřívější těžby vápence americkým způsobem a mnoho další ještě zazimované techniky. V budově skanzenu byla časová osa vývoje lomů s fotografiemi, jak původní majitel pan Solvay vozil vytěžený vápenec do Neštěnic u Ústí n. L a vyráběl z něho sodu.
  Ze skanzenu jsme přešli do Bubovic odkud nás autobus zavezl k bývalému lomu Velká Amerika. Hned na začátku bylo několik výhledů na Velkou Ameriku. Výhledy byly také po celé délce lomu, který je dlouhý 800 m. Dále jsme prošli okolo lomů Kanada a Mexiko. Na poslední lom Malá Amerika bylo také několik pěkných výhledů. Od lomů už naše cesta směřovala ke Karlštejnu. Za chvíli jsme byli na rozcestí U Dubu a odtud to byl jen kousek  do restaurace Pod Dračí skálou, kde nás čekal opožděný oběd.
  Po obědě  byl jen krátký výstup k hradu Karlštejn. Po krátké zastávce na nádvoří hradu, jsme scházeli okolo malých hospůdek a stánků se suvenýry do obce Karlštejn, kde naše trasa končila.
  Odjezd z Karlštejna byl 16:30 hod.

  Celý den bylo slunečné a teplé počasí.
  Počet účastníků bylo 49.
  Délka trasy okolo 12 kilometrů
  Na zájezd nás vezl pan Kyllar z fy SAD Kyllar
  Fotky pořídila Marta Fendrichová

  Akci připravil a vedl Olda Černohous

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. 03. 2018 ZÁJEZD: Zahájení sezóny V. Mýto

  Zahájení turistické sezóny  ve Vysokém Mýtě se zúčastnilo 64 našich turistů.
  Odjeli jsme z Jablonného nad Orlicí dvěma autobusy fy Kyllar. Vlastní zahájení proběhlo na nádvoří M-klubu v Litomyšlské ul.
  Zúčastnili se význační hosté: hejtman Pa kraje JUDr. Martin Netolický
                                                   zástupkyně starosty města Vysoké Mýto Mgr.Helena Kejzlarová
                                                   gener. sekretář ústředí KČT  Mojmír Nováček
                                                   předseda Oblasti KČT Pa kraj  Vlastimil Škvára
  Hosté vystoupili se zdravicemi k cca  1000 zúčastněných turistů. Působivé bylo přivítání turistů královským párem - Přemyslem Otakarem II a jeho chotí královnou Kunhutou. Po zahajovacím aktu jsme přešli na náměstí Přemysla Otakara II a absolvovali jsme prohlídku historického centra s průvodcem.
  Ve volném čase bylo možné navštívit individuálně na př. kostel Sv. Vavřince, Pražskou bránu, Karosářské muzeum atd.
  Ve 14 hod. jsme odešli do 7 km vzdálené obce Vraclav. Zde jsme navštívili hradiště Vršovců a barokní areál  Sv. Mikuláše. V kostele jsou vystaveny původní sochy z kaplí křížové cesty z Králík ke klášteru na Hoře Matky Boží.
  Musíme pochválit pořadatele „Zahájení“ odbor KČT Vysoké Mýto, který perfektně zvládl organizaci náročné akce.
  Počasí nám přálo, odpol. polojasno, 8 stupňů C.
  Z Vraclavi jsme odjeli domů v 16,45 hod.

  Foto: Fendrichová Marta
  Zájezd vedl a zapsal: Krátký Jaroslav
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. 03. 2018 Nepomuky - Sáz. údolí - Lanškroun

  Po dvou předešlých mrazivých víkendech jsme odložili zimní bundy a čepice a vyrazili v teplém a slunečném popoledni na vycházku v rekordním počtu 52 turistů. Od autobusové zastávky Nepomuky jsme sestoupili po žluté turistické do údolí Moravské Sázavy. Podél jejího toku jsem došli do Albrechtic, kde jsme se stavili v Country restauraci. Po občerstvení jsme došli do Lanškrouna a odjeli autobusem domů. Ušli jsme asi 9 km.

  Foto M.Fendrichová
  Výlet vedla a zapsala Z. Kosková


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. 02. 2018 Chata Adam – Vlčkovice – Jablonné nad Orlicí

  Ve 13:30  jsme vyjeli autobusem do Petroviček a turisté vyšli na chatu Adam, kde jsme poseděli a lehce se občerstvili. Ve 14:45 jsme vyrazili směrem na Vlčkovice po červené tur. značce. Tato trasa v tomto období byla náročná, kvůli velké fujavici a velkým mrazům. Pět turistů šlo směr Jablonné a dva turisté ke svému domovu v Sobkovicích. A zbytek turistů k nádraží ČD Těchonín kde nás nemile překvapila zavřená čekárna. Deset ušlapaných km nám dodalo sílu na další akce.
  
Zůčastnilo se 23 odvážných turistů.

  
Foto  Lukáš Riznič.
  Akci připravil Karel Kaplan
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. 02. 2018 Lyžařský výlet Paprsek

  Za pěkného počasí jsme vyrazili z Ramzové směrem Petříkov, Smrk a dále na chatu Paprsek, kde jsme poobědvali, odpočinuli si a vydali se zpátky do Ramzové. Trasa na Smrk byla náročnější ale pohodová.  Po návratu do Ramzové jsme čas vyplnili v místní hospůdce. Všichni turisté si užili příjemný den.
  Ujeli  jsme 18 km a návrat byl v 17.20 hod.
  Zúčastnilo se 15 turistů.

  Výlet vedl a zapsal Karel Kaplan


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

03. 02. 2018 Zimní Šlapando Těchonín - Celné - Mladkov - Lichkov

  Jako vyškolený cvičitel jsem uspořádal první výšlap. Za pěkného slunečného počasí jsme všichni zůčastnělí vyšli ze zastávky ČD Těchonín směrem na Lichkov. Trasa vedla podél Tiché Orlice na Celné, Mladkov a Lichkov. Cestou jsme přecházeli brod, přes který jsem předem připravil lávku. Po cestě jsme pozorovali peřejovitou Orlici, pěkné chalupy a přírodu. Na pěkném místě jsme udělali hromadné foto a Zdena za mě přečetla několik pověstí o tomto okolí. Cestou u brodu došlo k velkému smíchu a několika jadrných slov, jak brod překonat. Dále jsme šli k zastávce ČD Mladkov a přes kopec do Lichkova. V obci Lichkov proběhla návštěva kostela, kde jsme se seznámili s historii. Celé šlapando jsme ukončili v místní hospodě. Počasí  bylo skvělé.  Za pomoc děkuji Zdeně, Martě, Lukášovi a všem turistům, kteří přispěli za hezky prožité odpoledne. Ušli jsme 8,2 km.

  Akci Kaplan Karel

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. 01. 2018  Jablonné n. O. Orličky Jamné n. O.

  Náš první letošní výšlap již tradičně mířil do Jamného, kde nás vždy čeká příjemné posezení v hospůdce u Moravců. Z Jablonného jsme vyjeli před půl druhou autobusem na první zastávku do Orliček a odtud jsme šli již pěšky do Jamného. Tam jsme se sešli i s těmi, co trasu si prodloužili, nebo naopak zkrátili.
  Počasí bylo příjemné, i když na roční období trochu nezvyklé.
  Akci jsme ukončili kolem 18. hodiny.
  Turistů se zúčastnilo 56 plus 2 děti.

  Akci vedla a zapsala Marta Fendrichová
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

06. 01. 2018 Výroční schůze

  Vážení přátelé, turisté a hosté!

  Předkládáme vám zprávu o naší činnosti za uplynulý rok 2017. Náš odbor uspořádal 25 turistických akcí, z toho jednu lyžařskou, a to jak pro naše členy tak i pro širokou veřejnost. Z toho bylo 10 zájezdů. Vyznačili jsme 30,5 km turistických cest. Uspořádali jsme 41. ročník turistického pochodu Vyhlídkové vrcholy s účastí 423 turistů. Zúčastnili jsme se akce Město dobrých andělů u koupaliště, někteří z nás jako pořadatelé, jiní se účastnili Dobročinného kilometru. Pomáhali jsme také při organizaci Memoriálu Q. Štěpánka.
  Největší akcí, kterou každoročně pořádáme, je turistický pochod Vyhlídkové vrcholy. 41. ročník se konal 2. září se startem opět u radnice souběžně s akcí Medový jarmark. Oblíbenou Pohádkovou cestu letos prošlo 196 účastníků. 9 km trasu prošlo 92 účastníků. Trať 17 km
66 účastníků a 26 km 9 turistů. Cyklistů vzhledem k předešlému špatnému počasí pouze 16.    Zopakovali jsme losování účastníků pochodu. Hodnotné ceny nám poskytla firma Isolit Bravo, z nichž nejatraktivnější byla první cena Motúčko. Pochod zajišťovalo celkem 44 pořadatelů.    Příští ročník se bude konat 1. 9. 2018 na obvyklých trasách.
  Další naší činností je obnova značení turistických tras v okolí Jablonného. Naši značkaři obnovili dvě nejdelší trasy. Pavla a Ruda Křivohlávkovi červenou trasu ze Suchého Vrchu přes Orličky, Panskou skálu, Jablonné n. O., Horní Čermnou až pod Mariánskou horu v délce 18,5 km. Druhou modrou trasu obnovili Hela a Olda Černohousovi ze Suchého Vrchu přes Kobylí důl, Těchonín, Studené až na Studenský horní les v délce 12 km. Takže celkem značkaři obnovili a upravili 30,5 km turistických tras a odpracovali na značení více než 80 hodin. Tímto děkujeme našim značkařům za jejich záslužnou a obětavou práci.
  V plánu činnosti jsme měli 4 body, všechny byly splněny.
  Odbor měl v roce 2017  102 členů. Devítičlenný výbor se schází každý měsíc na schůzi. Od podzimu už máme 6 cvičitelů, a to Krátký J., Fendrichová M., Kosková Z., manželé Černohousovi a nově Kaplan K. Celková  účast na pořádaných akcí včetně nečlenů byla 934 turistů, tj. průměr 37,36 na 1 akci (navýšení oproti roku 2016 o 46 turistů a oproti roku 2015 o rovných 100)
  A kde jsme v roce 2017 byli? Navštívili jsme mnoho krásných míst v naší republice. Tak např. Jizerské hory, Pardubice, Riegrovu stezku, Šerák, Stvořidla, Krkonoše, Olešnici, Zvičinu, Heřmanův Městec,  v blízkém okolí Mladkov, Lanšperk, Nekoř, Králíky a také jsme zavítali do polských Kondratowic. Vyráželi jsme 10x zájezdovým autobusem, 3xmikrobusem, 11x vlakem, 1x pěšky z Jablonného.
  Akce zajišťovali a vedli 8x Krátký J., 7x Fendrichová M., 5x Černohous O., 5x Kosková Z.
  Podrobněji o všech akcích budete informování v další části naší schůze obrazem i slovem po dalším programu.

Výbor KČT Jablonné n.O.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky